Интер се спаси на косъм от "проклятието "Меаца" (ВИДЕО)

снимка: Guliver/Getty Images

Интер започна със зрелищно равенство 2:2 срещу Рубин първата си кампания в тази формация на турнира Лига Европа, като отново не можа да зарадва тифозите си с победа на „Джузепе Меаца".

 

Откакто през паузата между миналата и тази кампания тревното покритие на стадиона в Милано бе сменено с полуизкуствено, нито Интер, нито Милан са успели да спечелят домакинство.

 

„Нерадзурите" бяха на път да загубят от опасния гост Рубин, но страхотен гол от воле на Юто Нагатомо в 92-ата минута донесе равенството 2:2. Иначе в 16-ата минута Александър Рязанцев откри резултата в полза на тима от Казан, след като довкара избит удар от дузпа на Гьокдениз Карадениз.

 

Вдъхновени от диригента си в този мач Антонио Касано, „нерадзурите" изравниха в 37-ата минута чрез 19-годишния хърватин Марко Ливая, за когото това бе дебютен гол за мъжкия отбор.

 

В 84-ата минута чрез една от контраакциите си Рубин удари за втори път именития си домакин, а автор на попадението става бившия голмайстор на Малага Хосе Саломон Рондон. Във втората добавена минута все пак „нерадзурите" се избавиха от неприятно поражение на старта на кампанията си в Лига Европа.

 

Интер продължава да няма победа на изкуствената трева на „Джузепе Меаца", като загуби катастрофално първия си официален двубой - 0:3 от Хайдук, след което направи 2:2 с Васлуй в мач, развил се по подобие на сблъсъка с Рубин.

 

В Серия А пък грандът от Милано бе разпилян на контраатаки от Рома с 1:3, за да последва сега четвърти мач без победа от началото на сезона.

 

Подобна е съдбата и на градския съперник Милан, който има две поражения с 0:1 от далеч по-непретенциозни съперници в Калчото - новака Сампдория и Аталанта.

 


szólj hozzá: i - r

 

Треньорът на „нерадзурите" Андреа Страмачони не подходи с несериозно отношение към първия кръг на Лига Европа по подобие на много свои колеги начело на италиански клубове. Все пак, звездите в офанзивата Уесли Снайдер и Диего Милито не започнаха сред титулярите, а вместо тях бе гласувано доверие на 19-годишния хърватин Марко Ливая и 20-годишния бразилец Филипе Коутиньо.

 

Безспорно най-отличителният футболист на домакините преди почивката, а и през целия мач, бе италианският национал Антонио Касано. С него бе свързано всичко по-интересно, което създаде в градивен план Интер, докато в защита разочарованието дойде от заместника на Майкон - Жонатан.

 

Срещата започна с опасен изстрел от пряк свободен удар на Касано, който бе уловен майсторски от вратаря на Рубин Сергей Рижиков. Гостите от Казан се ориентираха много добре покрай несработената четворка бранители на „нерадзурите" - Жонатан, Андреа Ранокиа, Валтер Самуел и Юто Нагатомо - като създаваха често напрежение за вратаря Самир Ханданович с контраатаките си.

 

Водени от бившия голмайстор на Малага - Рондон - гостите от Рубин отправиха няколко страховити удари отдалеч покрай рамката на вратата. В 16-ата минута обаче опитният вътрешен халф на руснаците Гьокдениз Карадениз си изработи дузпа, след като овладя кълбото на границата на пеналтерията и пробва да финтира Жонатан. Бразилският бранител закъсня с шпагата си и безкомпромисно фаулира турския полузащитник, при което бе отсъден 11-метров удар.

 

Натхо застана зад топката, но не можа да преодолее Ханданович с шута си от бялата точка. При добавката обаче Рязанцев бе по-бърз от защитниците на Интер и откри резултата пред опразнената врата - 0:1.

 

Интер владееше инициативата след попадението, но гостите не спряха да опитват още контраатаки. В крайна сметка натискът на домакините можеш да доведе до промяна в резултата в 37-ата минута, когато Естебан Камбиасо намери с прецизно центриране непокрития в пенала Жонатан. Бразилецът обаче стреля в тялото на Рижиков от 6 метра, а след това Касано елегантно си освободи позиция за центриране. Италианският национал сложи топката на главата на Ливая, който от 2 метра не можа да нацели рамката.

 

В 39-ата все пак нова брилянтна проявя на Касано доведе до изравнително попадение - бившият нападател на Милан хитро изведе Камбиасо в пеналтерията, а аржентинецът преодоля Рижиков, за да центрира почти от аутлинията. Ливая този път се пребори във въздуха с двама бранители на Рубин и насочи кълбото в опразнената мрежа за 1:1.

 

Рязанцев изненадващо можеше да възстанови преднината на тима си в 44-ата минута, когато стреля по земята от 20-ина метра, но топката срещна левия страничен стълб.

 

В самото начало на второто полувреме Рубин играеше по-добре и се задържаше повече в половината на противника, но се отчете само с далечен удар на Ерьоменко и опасно центриране в наказателното поле, при което Ханданович трябваше да изпреварва в ключов момент Рондон.

 

В 53-ата минута обаче Касано открадна топката от халфа на гостите Салваторе Бокети и поведе перспективна контраатака. Вляво отнего непокрит нахлуваше Ливая, а вдясно също без опека напредваше Жонатан. Касано избра да подаде вляво, но фалцовият изстрел без подготовка на младия хърватин мина на сантиметри от сглобката, като така бе пропилян отличен шанс за пълен обрат.

 

Хърватинът не записа повече важни действия в срещата, защото в 60-ата минута отстъпи мястото си на Милито. Малко по-късно и Касано бе заменен от Алваро Перейра, който за пореден път не оправда присъствието си на терена.

 

Атаките на Интер продължаваха, макар и завършващият пас вече да не бе със същата точност, докато Рубин съсредоточи повече усилия в защита, защото и пресата на „нерадзурите" бе много сериозна.

 

В 73-ата минута Фреди Гуарин не можа да се разпише от пряк свободен удар на 20-ина метра от вратата, след като бившият халф на Порто стреля по земята, но топката мина на сантиметри от страничния стълб.

 

Изненадващо в 83-ата минута Рубин се добра до нова преднина в резултата - с дълъг пас в предни позиции бе намерен Рондон, който без много усилия се пребори физически с Ранокиа, за да излезе очи в очи с Ханданович. Последва премерен изстрел в левия долен ъгъл на вратата, с който тимът от Казан поведе с 1:2.

 

 

До края очаквано Интер подхвана щурм в търсене на изравняването, но той по-скоро бе стихиен. Въпреки многоходовите комбинации на „нерадзурите", отново завършващото подаване куцаше и не позволяваше голов удар.

 

Все пак в 92-ата минута домакините стигнаха до желания втори гол, паднал след нова прецизно разгърната атака. Диего Милито центрира отдясно и сервира кълбото отлично за нахлуващия Юто Нагатомо, който с великолепно воле фиксира крайното 2:2.