Христо Ристосков не се явил на дело за корупция, започнато от него

снимка: Булфото

"Въпрос на време е да бъде въведено професионално съдийство и в България трябва да се помисли за това, заяви днес новоизбраният председател на Синдиката на футболните съдии към КТ Подкрепа Стоян Алексиев.

 

Той, както и още трима от членовете му дадоха днес пресконференция в БТА, на която говориха за целите на организацията и проблемите на футболното съдийство въобще.


Стоян Алексиев разкри любопитни подробности около случая с Христо Ристосков, който преди три години опита да заведе дело за корупция и извади скандални факти как хора от изпълкома и от БФС са събирали пари от реферите за подаръци на хора от УЕФА. Алексиев е бил свидетел на страната на Христо Ристосков. Последното заседание на съда по казуса обаче било доста странно.

 

"Когато отидох в съдебната зала, от тяхната страна бяха всички наши опоненти, придружени от 3-4 от най-добрите адвокати на София. С изненада видях, че прокурорът по делото също беше сменен. От другата страна обаче се оказах само аз. Дори и Ристосков не дойде", обясни Алексиев за края на сагата от пролетта на 2009-а година.

 

"Това е един от проблемите и една от причините за колебанията на съдиите, защото всички ние работим нещо друго. А за да сме на ниво, трябва и да тренираме. Така се получава 8 часа на работа всеки ден, а след това поне 2 часа трябва да вземеш от личното си време, за да се подготвяш. Водещите страни вървят по този път и мисля, че това рано или късно ще стане, а за България- също би било добре". Алексиев допълни още и защо предлага алтернатива на колегите си, тъй като едва ли Асоциацията изпълнява ролята, която й се полага във съдийската общност.

 

"Когато се създаде асоциацията на българските съдии, идеята беше тя да е един вид синдикат. Малко след нейното създаване, от ранглистата беше изваден сегашния председател на Съдийската комисия Костадин Костадинов, както същата съдба имаха и други добри съдии.

 

Асоциацията нито един път не ги защити. Наистина тази асоциация е помогнала на няколко колеги финансово, когато са имали нужда от лечение на травми. Но ние с нашата организация даваме възможност на съдиите сами да решат кой искат да ги защитава и представлява и на кого имат доверие. Аз лично ще се старая да защитавам абсолютно всички. Много съдии си изпатиха без да има защо, просто по нечия прищявка. И сега постоянно чуваме треньори и президенти: този съдия не искаме да ни свири, онзи съдия не искаме да ни свири.

 

Да не говорим за епитетите, които използват. Ще предложим рамково споразумение за спазване на правилника за футболното съдийство и се надяваме, че ще бъде подписано от БФС и от КТ Подкрепа."

 

Председателят на новата организация заяви, че при казус с футболен съдия те първо ще търсят решение в БФС, след което ще прибегнат за помощ от юристите на конфедерацията на труда.

 

"Не може още преди мача Левски- ЦСКА някой да напада съдията и да обяснява, че не го харесва. Същата работа и сега преди финала за Купата на България. от 10 дни се говори, че ако останел този съдия за мача, Локомотив (Пловдив) нямало да играят. Не очаквам подкрепа от БФС. Очаквам разбиране и добро партньорство".

 

"Мисля, че случаят между Богомил Маринов и Христо Стоичков изобщо нямаше да се случи, ако беше ясно, че съдиите имат организация, която да ги защитава и подкрепя, допълни реферът, който 60 мача в А група, а сега е в листата на ФИФА по плажен футбол. Богомил Маринов пък беше помолен да коментира ситуацията с грешките на свои колеги, които бяха причина за поредната порция атаки срещу съдиите и комисията.

 

Арбитърът, известен с прякора си Мечката, отказа да влиза в детайли за случаите с Таско Тасков за мача Локомотив (Пловдив)- Левски и Ивайло Стоянов за Черноморец- Литекс, като опита да обясни тези примери от свои мачове.

 

"Когато съм решил да ставам съдия, никога не съм подписвал някакъв документ, че няма да сбъркам. Съдийските отсъждания зависят от заставане, движение и периферно зрение. Давам ви пример с мой случай от преди 4-5 години, мач от Б група.

 

Топката отива към вратаря и той я изритва силно напред, аз веднага трябва да се обърна и да вървя със ситуацията. Обаче всичко се разви много бързо, домакините направиха контраатака, топката беше подадена пред вратаря. И играчът, който я взе, влезе в наказателното поле и падна. Аз обаче бях изостанал от ситуацията, на около 40 метра, пред мене имаше куп от играчи.

 

И прецених, че няма дузпа. Всички скочиха върху мен, естествено. Писаха жалба, искаха наказание за мене. Но от 40 метра нямаше как да видя и през купа от играчи дали има нарушение или не. А след това, изгледах у дома записа на спокойствие- мога да твърдя, че нарушението е 1000 процента дузпа. Е, какво мога да направя при това положение?!", попита Маринов.