Платини: Европейските клубове трябва да разчитат на собствени таланти, а не на южноамериканци

галерия:

снимка: БТА

Европейските футболни клубове трябва да произвеждат свои собствени таланти, а не да купуват на килограм от други държави, заяви президентът на УЕФА Мишел Платини. Французинът заяви крайното си недоволство от закупуването на акциите на Пари Сен Жермен от катарски инвеститори, както и от факта, че в миналогодишния финал на Лига Европа между Порто и Брага играха 14 южноамериканци.

 

"Аз съм привърженик на националната идентичност. Ако Порто е в Португалия, тогава клубът трябва да играе с местни футболисти, а не да купува от други държави. Мисля, че младите бразилски и аржентински футболисти трябва да се състезават в националните си първенства. Не одобрявам и наситеното южноамериканско присъствие на финала в Лига Европа", заяви Платини, цитиран от БТА.

 

Платини, който в своето време беше един най-добрите играчи в света, прекара голяма част от кариерата си във френските Нанси и Сент Етиен, след което премина в редиците на италианския Ювентус. Това е немислимо в днешни дни, когато повечето обещаващи футболисти подписват договори с водещите европейски клубове още като тийнейджъри.

 

Президентът на Европейската футболна централа обяви категорично, че също така е против закупуването на клубове от страна на чужденци. Подобно нещо се случи в родината му Франция, където американските собственици на Пари Сен Жермен запазиха дял от 30 процента от акциите на клуба, а останалите бяха продадени на катарски бизнесмени.

 

"Не одобрявам идеята с чуждестранни собственици, но това е важен елемент в страни като Англия и Франция. Няма какво да направя по този въпрос. Сега вече може един клуб да има катарски собственик, генерален мениджър от Италия, френски треньор и футболисти от 25 различни държави. Не съм фен на тази идея, защото футболът винаги е бил базиран върху националната идентичност", добави Платини.