Това е Витес – съперникът на Локо Пд

Витес ще осъществи завръщането си на европейската сцена срещу нашия Локомотив Пловдив, за който също участието във втория квалификационен кръг на Лига Европа е своеобразно завръщане.

 

Първият двубой ще се изиграе в България на 19-ти юли, а след седмица е реваншът на стадион „Гелредом" в Арнем.

 

За последно Витес игра в европейските турнири преди точно 10 години, когато срещна Ливърпул в третия кръг на Купата на УЕФА, но загуби два пъти по 1:0. През 1990-та и 1992-ра холандският отбор също стигна до тази фаза на надпреварата - именно преди 23 години е първият международен мач на отбора срещу Дери Сити.

 

Голяма следа в историята на клуба ще оставят двубоите срещу Интер през 2000-ата година (0:0 и 1:1, като „лалетата" отпадат заради допуснат гол на собствен терен), но невероятния успех над Рапид Букурещ (1:1 и 1:0) в първия кръг на УЕФА.

 

Следва вълнуващо 3:3 в Бремен срещу Вердер, последвано от нова знаменита победа с 2:1 на собствен терен.

 

Именно тогава Ливърпул спира Витес по пътя към същинската фаза на турнира за Купата на УЕФА, а това е и последното участие на клуба в евротурнирите.

 

През изминалия сезон 2011/2012 Витес участва в специалните плейофи на Ередивизи за Лига Европа, в които участваха отборите от 6-то до 9-то място в класирането от редовната кампания.

 

Витес надви първо НЕК след 2:3 и 2:0, а после и Ваалвайк с общ резултат 5:2 след 3:1 и 2:1 в отделните мачове.

 

Клубът чества 120-годишнината си този 14-ти май, а иначе е известен с това, че е първият холандски клуб с чуждестранен собственик - грузинския бизнесмен Мераб Йорданиа.