Запознайте се с фенклуба на Галатасарай

галерия:

Тази събота (28.03.2015година) ще се проведе благотворителният турнир по футбол „Заедно можем повече“. Надпреварата е подкрепена от „Фондацията на Стилиян Петров“ и в нея ще участват фен отборите на осем от най-известните фенклубове в страната.

Sporta.bg се свърза с фенклуба на Галатасарай в България, а Ерхан Салиев, Костадин Младенов, Олберк Ибишев, Сунай Юсеинов и Орхан Юсеин бяха така любезни да отговорят на всички наши въпроси. 

4136990

- Кога и как започна всичко?

- Преди 3-4 месеца открихме клуба официално. Иначе ние отдавна имахме желание да го направим, но чаках някой съмишленик да ме подкрепи и заедно да направим първите стъпки. В момента фенклубът има 8 души, които са учредителите му, но активно 4-5 човека движим нещата.

- Какви са целите, които сте поставили пред себе си?

- Искаме хората да ни приемат като нещо добро. Имаме желанието да помогнем на манталитета на българския запалянко и той да се наслаждава на футбола, да го използва, за да намери нови приятели или просто за забавление. Не приемаме агресията, която цари по родните ни стадиони и силно се надяваме, че това може да се промени.

- Какви са бъдещите ви планове?

- Понеже все още не сме посещавали всички заедно мач на Галатасарай, нашият фен клуб обмисля да посети на живо срещата с Бешикташ. А иначе участваме в най-различни благотворителни кампании. Една от тях се казва „Зедно можем повече“ и е под егидата на „Фондация Стилян Петров“, като в нея ще се включат общо осем различни фенклуба.

4136991

- Каква е атмосферата на „Тюрк Телеком Арена“ и въобще атмосферата по турските стадиони може ли да бъде сравнена с тази, която наблюдаваме по родните ни стадиони?

- Атмосферата по турските терени е невероятна. Хората живеят с тези емоции и чакат с нетърпение всеки мач на своя любим отбор. В Турция използват футболните мачове за един своеобразен отдушник на това, което са насабрали от работната седмица (като под отдушник имаме предвид в най-положителния смисъл на тази дума). Иначе най-запалените фенове в Турция от към хореография са тези на Бешикташ. Те са световно известни с красивите си хореографии. Най-диви, пък, са феновете на Бурсаспор. Те имат агитка, която се нарича „Тексас“ и която е най-агресивната по турските терени.

- Следващият мач на Галатасарай е срещу последния във временното класиране Карабюкспор, а до края на първенството има още девет кръга. Ще успее ли турският гранд да грабне титлата?

- Мисля, че тази година ще станем шампиони. Причината е в добрата ни игра при новия треньор (б.а Хамза Хамзаоглу) и в слабата форма на големия ни враг Фенербахче. Ако имаме съпротива до края на първенството, то тя ще е по-скоро от страна на Фенербахче.

- Какво мислите за Чезаре Прандели, който бе уволнен от отбора, само след 5 месеца начело, след слабото представяне в груповата фаза на Шампионска лига, където тимът завоюва само 1 точка, и то доста трудно?

- Чуждестранните треньори имат един основен проблем, когато идват в турската Супер лига и той е, че трудно се адаптират към манталитета на турските футболисти. Същото нещо се случи и с Манчини. Турските играчи имат нужда някой да ги запали, да съумее да ги мотивира много добре, а не толкова да ги учи на тактически неща. Също така под ръководството на Прандели играехме изключително неприятен за окото футбол, получавахме много голове, а когато биехме, го правехме по италиански (с по един гол разлика). Нуждаем се от треньор, който ни изкарва извън кожата, да ни кара да полудяваме от наслада, когато гледаме Галатасарай.

4136995

- Най-успешният период на клуба в европейските клубни турнири бе в края на 90-те години, когато под ръководството на Фатих Терим Галатасарай успя да спечели Купата на УЕФА и Супер Купата на Европа, а през 2001 достигна до 1/4-финал в Шампионска лига.Мислите ли, че клубът отново ще се превърне в сериозно име в европейските клубни турнири и кога би могло да стане това?

- Отборът ще може да бъде голямо име в Европа, когато начело застане човек като Фатих Терим. Той имаше три периода в клуба, като първият и третият бяха най-успешни за него. Аз лично бях против неговото напускане, но той имаше разногласия с тогавашния ни президент и нямаше как да остане при нас. След това дойде Манчини, който ни донесе Купата на Турция, но отбора не изглеждаше така впечатляващо, както бе при Терим. Очаквахме именно Терим да се превърне в нашия „Сър Алекс Фюргюсън“, но уви.

- Новият треньор на отбора е Хамза Хамзаоглу, а при него отбора изглежда доста добре и успя да се върне на първото място в Супер лигата. Той ли е точният човек за вашия отбор?

- Той има страхотен характер, познава много добре манталитета на турските играчи, а откакто той дойде в отбора мога да преброя загубите ни на пръстите на едната си ръка. Добре надъхва отбора за дербитата. Стоим твърдо зад него и сме много против да бъде заменен. В Турция футболистите имат нужда да чувстват своя треньор не само като наставник, а и като баща. Трябва да имаш и лидерски качества, а Хамза ги има.

4136992

- Селджук Инан прави фантастичен сезон. В отбора има и много сериозни футболни имена като Уесли Снайдер, Фернандо Муслера и др. Кои според вас са ключовите футболисти на отбора?

- Ключовите играчи на отбора са Фернандо Муслера, Селджук Инан, Уесли Снайдер, Фелипе Мело и Хакан Балта. Муслера е един от най-добрите вратари в света, но той предпочете да остане при нас заради невероятната атмосфера на „Тюрк Телеком Арена“, въпреки че към него имаше голям интерес. Снайдер вече е изключително важна част от отбора. Селджук Инан е ядрото на отбора, той е нашето сърце. Движи нещата в средата на терена и им дава страхотен ритъм. А душата на отбора е Фелипе Мело, чиято кариера бе почти замряла, докато Фатих Терим не го привлече от Ювентус. Той го накара да му се довери, запали позагасналата му страст към футбола и сега той е много важен за нас. Балта от своя страна може да играе на доста позиции, покрива много голям периметър от игрището и е скрит лидер на отбора. На него винаги може да се разчита.

- Какво смятате за представянето на Бурак Йълмаз и мислите ли, че отборът се нуждае от нов нападател?

- Той много често е критикуван от феновете на отбора, но въпреки това той е водещият ни реализатор. Имаме нужда от нов нападател, тъй като другите отбори вече свикнаха с играта на Йълмаз и го неутрализират много лесно. Това пречи на неговата ефикасност и последните сезони не е на топ ниво.

4136993

- Смятате ли, че Ясин Озтекин трябва да получи повече шансове за изява, след като в последно време се представя много добре, но пък е бил използван само в 12 мача в турската Супер лига и три в Шампионска лига?

- Да, ние смятаме, че Озтекин е много талантлив играч. Той е бърз и повратлив, но му липсва хладнокръвието. Пример за това е мачът срещу Фенербахче, когато пред него се откри много добра възможност в края на мача да изравни резултата, но просто не издържа на напрежението. Съумее ли да израстне не толкова технически, колкото психически, несъмнено ще бъде ключова фигура за нас.

- Миналата година клубът се сдоби с 35-ия си нов президент - Дуйгун Ярсуват. Мислите ли, че за момента той си върши добре работата и смятате ли, че той е точният човек за този пост?

- Честите смени на този пост влияят добре на отбора. Човек, който е ангажиран с такава обществена дейност, се изморява доста бързо. Галатасарай има нужда от свежи идеи, от свежа политика. Все пак след две години на този пост идеите ти ще се изчерпат и отборът ще тъпче на едно място.

4136994

- Кой е най-запомнящият се момент, на който сте ставали свидетели, откакто подкрепяте Галатасарай?

- Този момент е велик и много запомнящ се не само за Галатасарай, а и за футбола като цяло. Галатасарай побеждава големия си противник Фенербахче като гост, а Греъм Сунес забива знамето на отбора ни в центъра на игрището на вечния ни враг през 1996 година. Това е силно емоционален момент за всеки привърженик на някой от тези два отбора.

Повече информация, относно въпросите свързани със самия фенклуб, може да намерите в първата част на интервюто в Div.bg.