Яя Туре трябва да играе зад нападателя

снимка: БТА/AP

Балансът е много важен за най-добрите отбори в Шампионска лига. Барселона го има, а Манчестър Сити не.

Иниеста е човекът, който го доказва и затова той е толкова важен за каталунците. Той в съчетание с Барселона е мечтаната футболна комбинация. Манчестър Сити и Яя Туре също би било мечтана комбинация, но твърде често Мануел Пелегрини избира грешната тактика и грешния състав.

Испанският халф на Барса обича да играе с топката, да преодолява съпрниците си, но също и да работи здраво, когато топката не е в притежание на неговия тим. Всички футболисти на топ отбора от Испания се връщат назад много бързо.

Той е опасността в отбора им, също както беше Шави, когато отборът на Меси и компания успя да спечели Шампионска лига два пъти за три години и когато националният отбор на Испания не можеше да бъде спрян от никой.

Той докосва топката изключително често и отправя към своите съотборници много подавания. През всичките си години като футболист никога не съм виждал някой да се справя толкова добре, колкото той успява, защото никой отбор не играе така, както го правят каталунците (те държат топката по 70-75% по време на мач).

За периода от 2009 година на сам те развиха футбола като цяло и Иниеста бе в сърцето на всичко това.

Не е същото с Туре и Сити. Статистиката показва колко ценен е той за отбора във Висшата лига. Те са спечелили много повече мачове с него, отколкото без него. Но той не се справя толкова добре в Шампионска лига и не става въпрос за това, че той не притежава качествата, за да го направи, а за това, че мениджърът му избира грешните 11.

Котдивоарецът е по-малко ефективен срещу големите отбори, защото Пелегрини избира да играе с двама нападатели и двама вътрешни полузащитници, а това не пасва със силата на Туре. Той се справи добре с по-дефанзивната си роля срещу Бърнли и Лестър, но когато играеш срещу Барселона, Реал Мадрид, Байерн (Мюнхен) и Рома е много по-различно.

Той има невероятно влияние върху „небесносините“, предимно с головете, които бележи за тях, и обича да напредва с топка в крака, когато е поставен на правилната позиция (като атакуващ плеймейкър). Той трябва да играе пред двамата полузащитникци.

За да постигнат най-доброто, Сити имат нужда от него в реванаша. Те отстъпват в резултата, но все още имат по-добри шансове да спечелят Шампионската лига, отколкото Висшата английска лига.

Яя Туре и Андрес Иниеста са страхотни футболисти. Когато прекратят кариерите си и двамата имат потенциала да станат много добри треньори, защото в топ отборите, в които и двамата са играли, винаги са имали страхотни треньори, от които са взимали добър пример за това какво трябва да се прави на този пост.

Що се отнася до предстоящия реванш, мисля че всичко може да се случи, защото това е футболът, непредсказуем и спиращ дъха ни. Ако Мануел Пелегрини избере правилната тактическа постройка и правилните титулярни футболисти, то тогава отборът му има шанс, особено ако съумее да отбележи първия гол в срещата.

Но да си призная, аз гледах първия мач много внимателно и бях много впечатлен от Барселона. Хавиер Масчерано игра прекрасно в центъра на защитата, Иван Ракитич също се справи много добре в центъра на терена, както и Иниеста, Суарез и Меси. Те изглеждаха толкова добре, колкото изглеждаше тимът, който спечели най-престижния Европейски клубен турнир през 2009 и 2011.

Барселона има всички шансове да спечели тазгодишното издание на този турнир.

Дитмар Хаман за Goal.com