Любо Пенев продължи с атаките към хората от БФС

снимка: БТА

Любослав Пенев продължи емоционалната си изповед за действителността в българския футбол и след като излезе от студиото на "120 минути". Вече бившият национален селекционер бе събрал сериозна скорост и имаше какво да добави в ексклузивно интервю за "Зона Спорт".

Господин Пенев какво не успяхте да кажете? Казахте много силни неща. Какво остана неизказано?

Казах само това, което мисля и също така е редно хората да чуят и мойто мнение, не знам  все пак съм бивш или настоящ селекционер очаквам някакви новини от футболния съюз и това, което казах чувам, че започват да работят по идеи, които аз съм ги дал. Няма лошо, дано да се опитат пожелавам успех, дано да ги реализират без мен, защото аз съм този човек който даде всичките тези идеии. За намаляване на чужденците също искам да отворя скоба и да затворя за Домусчиев този, който претендира, че много разбира от футбол, от облик на отбор, това е човек който всеки мач играе със седем или девет чужденци в стартовия състав.  Значи неможе да ми казваш, че мислиш за българския футбол, за българските юноши, за децата, които израстват  при положение, че в твоя състав от 25 човека, 20 са чужденци. Така че няма как да позволя и да не се изразя, имайки предвит какво се говори и как се манипулира изобщо футболната общественост.

Много поздравления, много благодарности към вас от страна всички фенове, че най после се намери човек който да бръкне в раната. Тази повече от 20 годишна рана и да каже много истини свързани с българския футбол казахте  за Кирил Домусчиев,  Венци Стефанов,  Йордан  Лечков,  Емил Костадинов. Боби Михайлов който е главата на цялата тази система.

Тук съм сигурен, че ще добавиш тези неща към това, но кажи попитай ме .  

Какви са грешките на Борислав Михайлов?

Всеки прави грешки, но в случая, Боби е президента, той е шапката, той трябва да контролира всичките тези от изпълкома, особенно тези,  които нямат допирни точки с футбола. Не може ние да завършваме един или втори мач и зад всеки ъгъл, зад всяка кола, и за всяка лафка да излиза човек от изпълкома и да плюе по отбора и треньорския щаб. Това не е нормално. Съберете се вземете някакво решение и го съобщете. Това вкарва напрежение не в мене, това вкарва напрежение в отбора и това не е случайно според мен, това е целенасочено.

Вие виждате ли този контрол, който трябва да има един президент на БФС?

Не, не го виждам. Боби много да ме извинява, но не го виждам и това съм му го казвал на него директно, ние провеждаме много разговори, но това не го виждам . Също така онзи ден след изпълкома каза, че не сме разговаряли. Това не е вярно, напротив вторник и сряда разговаряхме по телефона беше четвъртък когато се проведе изпълкома , но вторник и сряда ние разговаряхме, това той го спести на пресата, но аз ясно и точно му обясних и му заявих каква е мойта позиция. Така че те нека отидат и да си вземат решенията само, че той го спести, аз нямам никакъв проблем.

Ето в този ред на мисли понеже и колегата в 120 минута ви попита чувствате ли се предаден. Чувствате ли се подведен, това не е ли един вид предателство от страна на човека, който ви покани да работите в националния отбор?

Сега няма значение, ок казах това което имам да казвам. През мене преминава изключително много информация. Познавам много хора от всякакъв тип, така че ако разбера нещо по сериозно и доказано, отново бих се изправил пред камерите. Бих го разказал за мене няма абсолютно никакъв проблем.

Понеже чухме много приказки за неустойки на Любослав Пенев, затова не си бил подал оставката. Какво искате да кажете по този въпрос господин Пенев?

Значи първо няма как да си подам оставка и няма как да стане по взаимнно съгласие.  Аз ще си тръгна с високо вдигната глава и не се срамувам от това което съм направил. Тука вече отиваме в спортната материя, аз оставям една база, един отбор, който е свършил доста работа. Например говорим за подмладяване и класиране. Искат и двете, това няма как да стане заедно, но въпреки всичко аз съм  направил подмладяване с опит за класиране. Ние сме далече от тези световни сили.

Какво искате да кажете?

Далече сме, защото няма как да се пребориме, нашата класа не стига ние да противодействаме на отбори като Италия, Хърватска, в случая Норвегия и т.н. Едни други държави например една Малта вкъщи въпросителни много, една Армения, която продава футболисти за 15-20 милиона евро. Ние нямаме такива топ футболисти, споменах за един топ футболист, който го изгониха. Така ли се мисли за отбора, като гониме топ футболистите, така ли мислиме за отбора като в отбора ми играят 50 чужденци от 51 например. Стигаме и до неустойката, това за мене е..... аз никога не съм коментирал паричните въпроси, чувам хиляди, милиони няма такова нещо. Аз бях идеолога дефакто и помогнах новия договор да бъде леко променен. Тоест вместо, когато ме изгонят, защото бях сигурен, че това ще се случи един ден, аз виждам нещата от доста време, да бъдат три заплати неустойка в случая, а не десет и се съгласиха. Аз ако си тръгна, също плащам три, а не до края на договора. В случая се коментират страхотни цифри. Последно относно заплати и премии и т.н.- тримата треньори се вместваме в месечното възнаграждение на предишния треньор и спирам до тук.

Топ футболистът Димитър Бербатов ли, г-н Пенев, преди време каза „Повикайте ме, когато решите, че  имате нужда някой да ви оправи” , имаме ли вече нужда някой да ни оправи във футболно отношение? На хората им писна.

Аз разбирам идеята на въпроса и пак ти казавм, аз много, много не разбирам от този тип политика, но имайки предвид, че става въпрос за футбол може би е редно по малко да започваме да променяме тази действителност и може би този Изпълком. Не всички. Може би е достойно да се оттеглят и нещата да започнат да се променят в друга посока.Задължително е да се случи.

След това интервю много от хората, включително и по време на предаването излизаха призиви във Фейсбук, вие да бъдете едно от лицата на промяната.

Не, не, не . Аз нямам амбицията да бъда президент. За мен това е прекалено скучна работа..Не че не се виждам с капацитет и възможности да изпълнявам този вид фукнции по най- добрия начин. Според това, което аз разбирам за интеренсите на българския футбол като президент, но не са това мойте идеи. Аз съм решил да бъда треньор и да се развивам и да израствам в треньорската професия.

Какво искате да кажете на футболистите, с които работихте? Според някои от членовете на Изпълкома те са Ви подвели.

Аз съм ОК с футболистите, обичам си ги моите футболисти. Знаете много добре, винаги съм ги защитавал, харесвам си ги. Правил съм точен или неточен избор. Пак казвам, аз съм човек, мога да допусна грешки, но аз ги търся, намирам ги и ги коригирам по най- бързия начин. Оставям един млад състав. В никакъв случай в следващите дни и месеци да не чуваме „нямаме, нямаме”. Имаме, имаме! Имаме вратари. Например Стоянов, Михайлов, млади вратари, Митрев. Имаме един Илия Миланов, който не играе в момента в Литекс, млад, надежден с качества. Имаме Бодуров, той е по- голям, но 28 години, това е възраст перфектна за футбол. Имаме Иван Иванов, който за съжаление е контузен. Имаме в центъра на терена, имаме крайни защитници. В средата на терена имаме Георги Миланов, имаме един Гамаков, който се представи много добре на лагера. Имаме един Славчев, който е в Спортинг. Да не пропусна Чочев. Имаме напред Гълъбинов. Имаме Божинов, който гледам, че нещо се събужда. Първи гол вчера. Дано да се събуди и да остане за доста време така прогледнал. Това е важно. Да разчита на себе си и своя инстинкт, да не слуша други хора, особено приближени. Това е много важно за Божинов. Имаме Мишо Александров, имаме хора, които имат потенциал в тях, но трябва да играят редовно. Треньорите, който ги подготвят да се опитват те да бъдат в максимална форма, защото в националния отбор имаме седем, осем дни, от който имаш три, четири, максимум до пет тренировки, много сериозни и концентрирани. Нямаш време за корекции в каквото и да било отношение.

Добре, тогава имаме ли състав реално за класиране? Наско Сираков излиза от Изпълкома и казва „Моето мнение е, че трябва да спрем да се надяваме. Ние нямаме аргументи, нямаме футболисти да играем на голям форум.”

Ние имаме футболисти, имаме състав, но този състав може да играе, това аз го казах преди малко. Може да играе много силно и много добре, ако тези футболисти, особено който играят в чужбина, в България играят по-редовно,  в чужбина да играят много по- малко, за да бъдат във форма и да бъдат между 90-100% в свойте възможности. Тогава вече отборът ще изглежда по различен начин. Просто това ни е нивото, ако нашите футболисти паднат под 90%  от тяхното собствено ниво, автоматично падаме на 30-40% като общ изглед. Това е, нищо повече. Това са същите футболисти, но след като не са във форма няма как да предложат същия футбол, за което аз най- много съжалявам. Предполагам, че и те също искат да играят на Европейско първенство. Това е, но това са специфични вече подробности от тази футболна материя, с която не са запознати тези разбирачи.

Всичките тези разбирачи имат ли място от тук нататък в българския футбол? Сега се търси поредната жертва.  Много треньори смехихме.

Както искат, така да го формулират. Да ме информират, да пркилючиме. Аз ще се опитам, ще помагам. Аз съм българин, винаги искам българските отбори да вървят и българските футболисти, българския национален отбор и ще помагам с каквото мога. Дали тук или от някъде другаде, ще го правя и няма да изоставя тези български футболисти.

Какво е бъдещето на българския футбол след всичко казано?

Спираме до тук. Нищо не знам. Достатъчно.