Пълна мобилизация за победа на България над Малта

снимка: Булфото

Българският национален отбор по футбол се намира в моментна криза, като двубоят срещу Малта от квалификациите за Евро 2016 идва във възможно най-добрия момент. Срещата е тази вечер на стадион "Васил Левски" и е с начален час 21:45.

Последният малко повече от месец беше изключително тежък за "лъвовете", след като Хърватия и Норвегия победиха националите ни, а най-плашеща беше слабата игра, която възпитаниците на Любослав Пенев демонстрираха.

Последваха абсурдни информации за смяна на треньора, мълчание от БФС, измислени "сензации" от дузина медии за срив в отношенията между играчи и треньор, както и между играчи и играчи. Националният отбор беше най-коментираната тема, с изключение на Кубрат Пулев, а напрежение в отбора със сигурност има след жестоките критики и непрестанните слухове.

Затова и днес България трябва да се мобилизира на 100% в предстоящия двубой срещу Малта. Скромната футболна страна гостува в София в най-подходящия момент, като с победа "лъвовете" могат да тушират временно напрежението и да покажат, че все още са едно цяло и имат една-единствена цел - добра игра и трето място в групата.

Възпитаниците на Любослав Пенев трябва да са пределно концентрирани, защото през последните два дни видяхме "бум" на малките нации. Фарьорски острови би Гърция насред Атина с 0:1. Сан Марино записа първата си точка от 61 мача насам, или повече от десетилетие на загуби, след 0:0 срещу Естония. Лихтенщайн записа историческа победа като гост срещу Молдова, което трябва да е като обеца на ухото на Ивелин Попов и компания, които в никакъв случай не трябва да подценяват съперника.

В квалификациите за Мондиал 2014 двата отбора отново бяха в една група, като тогава България записа две победи. Едната от тях беше с 6:0 в София, но мачът в Ларнака - 2:1 за "лъвовете", трябва да служи за пример на националите ни, защото изходът от двубоя можеше да е много по-различен и Малта да измъкне точка или дори три срещу българските футболисти.

Скромната футболна нация идва поне за точка в България след силното си представяне срещу Италия преди месец, а и за мъст за онова 6:0, което е една от най-тежките загуби на страната в последните 10 години.

Любослав Пенев направи няколко категорични промени в своя състав за мача с Малта, като извика Маркиньос и Александър Тунчев, както и абсолютния дебютант Гамаков. Очаква се бразилецът да почне като титуляр до Светльо Дяков, правейки облика на България по-офанзивен. Титуляр се очаква да бъде и Мишо Александров, а Станислав Манолев да играе като десен бек.

Двубоят със сигурност ще бъде тежък, особено ако в началото на мача момчетата на Любо Пенев не успеят да стигнат до гол. Малта ще излезе в схема 3-5-2, но линиите ще са изключително близки една до друга, което ще направи разбиването на дефанзивния вал много трудно.

Въпреки това България влиза в мача като абсолютен фаворит. Въпреки слабата игра през октомври, момчетата на Любослав Пенев остават в битката за 3-ото място като имат 3 точки - 3 зад Норвегия. "Лъвовете" са с класа над Малта, а и в исторически план националите ни се представят отлично - 10 победи и две равенства при 43:5 голова разлика.

Вероятен състав на България:

Стоянов, Манолев, Терзиев, Бодуров, Йордан Минев, Дяков, Маркиньос, М. Александров, Миланов, Попов, Гълъбинов