Ще спре ли Левски черната серия срещу ЦСКА?

снимка: Булфото

Отборите на Левски и ЦСКА излизат в поредното Вечно дерби в среща от 13-ия кръг на родната А група. Двубоят между “сини” и “червени” е от 16:00 часа на Националния стадион "Васил Левски".

Двата най-титулувани отбора в българския футбол излизат един срещу друг за 130-ти път в А група, като “сините” имат статистическо предимство от 50/42 победи, а 37 от Вечните дербита за завършили наравно. Головата разлика е 187/174 в полза на тима от “Герена”.

Иначе днешният мач ще под №176 в съперничеството между Левски и ЦСКА, като и тук “сините” имат предимство - 77 успеха срещу 54 за “червените”, а 44 от сблъсъците за завършили без победител при голова разлика 271/231.

За Левски обаче по-притеснителна изглежда най-скорошната статистика, която показва пет поредни победи на ЦСКА в А група, което е без прецедент в исторически план. Само през миналия сезон двата тима се срещнаха цели 6 пъти, като “червените” записаха 4 победи в шампионата, а Левски взе частичен реванш, отстранявайки съперника си за Купата, като “сините” успяха да отбележат едва 1 гол в тези шест мач. Това се случи в последния мач между двата тима в А група, завършил 3:1 през април тази година.

Така символичните домакини от Левски ще търсят първа победа над своя съперник след пет поредни загуби от “армейците” в първенството, което е абсолютен антирекорд за "сините", а Георги Иванов - Гонзо е твърдо решен да прекрати тази срамна за левскарите серия.

4114448

В същото време ЦСКА излиза за победа, която да затвърди още повече позициите на "червените" като фаворит за титлата през този сезон. ЦСКА има преднина от цели осем точки пред вечния съперник и една победа за "армейците" може да означава изхвърляне от борбата за титлата на Левски, въпреки че до края на сезона има много мачове.

В ЦСКА големият проблем е отсъствието на капитана Валентин Илиев. Преди няколко дена Стойчо Младенов издаде заповед на футболистите да се покрият преди дербито и да избягват публични прояви, като целта е да се внесе спокойствие в отбора преди голямата битка.

Голяма въпросителна за двубоя е и Неманя Милисавлевич заради контузия. Травмата на Иван Стоянов също не е отшумяла и едва ли ще може да играе в дербито с Левски, въпреки че се очакваше да е готов. ЦСКА ще разчита най-много в този сблъсък на голмайстора в А група до момента Серджио Буш, подпомаган от Тони Силва и Жоан Фелипе. Маркиньос заедно със Стивън Сънди се очаква да бъде в центъра на терена. Стойчо може да заложи на защитата, която игра цял мач при победата над Литекс лицето на Кукоч, Тунчев, Василев и Оршулич.

4113518

Старши треньорът на Левски Георги Иванов - Гонзо има по-малко дилеми около състава, но той винаги може да направи промени точно преди дербито, за да изненада съперника.

Пламен Илиев ще застане под рамките на вратата, а пред него ще бъдат Пламен Крумов, Аймен Белаид, Борислав Стойчев и Веско Минев. В тима се завръща Владимир Гаджев, който ще партнира на Георги Сърмов в центъра на терена. Основен атакуващ полузащитник ще бъде Мигел Бедоя, който изигра много силен мач срещу Лудугорец. По крилата ще бъдар Роман Прохазка и Луис Педро, като централен нападател отново ще бъда Антонио Аниете.

Някои специалисти очакват изненада от страна на Гонзо, който да пусне в игра Божидар Краев или Миро Иванов. Наджиб Амари се възстановява от контузия и може да попадне в групата. Гонзо сподели ден преди дербито, че Амари се възстановява много по-бързо от очакваното.

Гонзо, който носи титлата голмайстор №1 във Вечните дербита с 15 попадения, нажежи обстановката, заявявайки, че никога не се притеснява от ЦСКА защото 15 години "червените" са му носили радост, докато е бил футболист. На този етап обаче това трябва да е последно Вечно дерби за Гонзо като треньор този сезон, след като начело на тима след Нова година  трябва да застане Димитър Димитров - Херо.

Вероятни състави:

Левски: Илиев, Крумов, Б. Стойчев, Белаид, В. Минев, Сърмов, Гаджев, Прохазка, Бедоя, Педро, Аниете

ЦСКА: Дивиш, Кукоч, Оршулич, Тунчев, Василев, Сънди, Маркиньос, Соарес, Фелипе, Силва, Буш