Стилиян Петров откровено - за футбола, болестта и Коледа

галерия:

снимка: BMP Media

Бившият капитан на България и Астън Вила Стилиян Петров даде откровено интервю пред журналиста от „Дейли Мейл“ Лори Уитуел, разкривайки емоциите си от факта, че отново е в състояние да играе футбол. Макар и на аматьорско ниво в лигата на играчите над 35 години в Централен Уоруикшир.

Както е вече известно, Стенли играе редовно за състава на Уичъл Уондърърс, като присъствието му по аматьорските терени е сред големите атракции за семействата и познатите на останалите футболисти, наблюдаващи скромните по качество, но за сметка на това богати на борба и хъс двубои.

Преди 18 месеца Стилиян Петров бе принуден да прекрати футболната си кариера заради тежкото заболяване, което го споходи, но сега, когато българинът е на път да победи левкемията, любовта към играта отново завладява сърцето му.

„Чувствам се като малко момче“, споделя Стенли. „Бях принуден да се оттегля заради болестта си, като го приех наистина тежко. Да мога отново да изляза на терена и да играя футбол е сбъдната мечта. Футболът е единственото нещо, което някога съм правил и съм искал да правя“.

„Да се бориш за живота си е съвсем различно“, продължава Петров. „Тук или успяваш, или не. Вече почти три години съм подложен на тежко лечение, като аз и семейството ми минахме през някои наистина тъмни моменти. Но сега, когато отново играя футбол, дори на подобно ниво, няма как да не се усмихвам“.

Стилиян Петров започна завръщането си на терена с мачове на половин терен, но българинът призна, че преминаването към стандартни размери на игрището не е било лесен преход за него.

„Когато започнах да играя четвъртък вечер, не и без позволението на докторите, игрището бе наполовина и аз се чувствах добре, защото игра бе много технична. Но тук към терена се добавят още 50 ярда, а всички очакваха аз да бъда на съвсем различно ниво“, посочва Стенли.

4117401

„Все още притежавам докосването си, като с всяка следваща седмица се намирам в по-добра форма и вече мога да правя разликата. Някои хора ме питат – защо не вкарваш? В такива случаи отговарям, че съм тук, за да се забавлявам и да направя така, че останалите момчета също се забавляват. Целта ми е да вкарам тях в играта“, добавя той.

Бившият халф на Селтик и Астън Вила със съжаление отбелязва, че понякога тялото му не може да „върви“ наравно с мисълта му на терена. „Понякога чувам викове - „Стан, връщай се назад!“, при което аз отговарям с „не, не мога...“, признава Стенли.

Стилиян Петров върна спомените и за момента, когато лекарите му казаха, че никога повече няма да играе професионален футбол в живота си. Българската легенда призна, че е имал надеждата някога отново да стъпи на терена, приключвайки с лечението си.

„Лекарите казваха - „нека изчакаме и да видим“. Когато все пак ми заявиха, че трябва да се откажа, избухнах в сълзи“.

4117400

Попитан за някои от най-лошите си моменти по време на заболяването, Стилиян Петров си спомни за края на 2012 година, когато прекара седем седмици в една и съща болнична стая, можейки да види двамата си синове единствено през стъклен прозорец.

„Тогава имах лека настинка, поради което не пускаха момчетата вътре. Имунната ми система беше заминала. Когато се подлагаш на химиотерапия, това се случва. Започнах да имам и много странични ефекти, стероидите ме превърнаха в развалина. Има някои дни, които дори не мога да си спомня. Всичко това наистина те поваля“.

С времето Стенли все пак успя да напусне болницата, успявайки да се завърне вкъщи за Коледа. „Лекарите ми казаха, че трябва да се изправя и да измина коридора в болницата, за да ме пуснат у дома. Отне ми около 43 минути, за да извървя 40 метра“, спомня той.

„Когато се прибрах вкъщи, родителите ми вече бяха там. Те не ме бяха виждали, откакто ме приеха в болницата. Те бяха зашеметени. Стероидите направиха лицето ми подуто. Тази Коледа бях толкова изморен, че успях да издържа едва десет минути, преди отново да се върне в леглото. Заради това сега наистина се радвам на Коледите“, посочва Стенли.

4071642

През месец февруари Стилиян Петров ще изкара последен курс на химиотерапия, като ще бъде намалена и дозата стероиди, които бившият футболист приема. Стенли не крие, че след края на лечението си ще опита отново да възвърне предишната си физическа форма, насочвайки се и към евентуална треньорска кариера.

Българинът споделя, че продължава да работи усилено и с личната си фондация, чиято голяма цел е борбата с левкемията. „Планираме две големи събития за следващата година. Преживях нещо, което не искам никой друг да преживява. Наистина трябва да намерим лек за болестта. Ракът е нещо, което преобръща живота ти с краката нагоре“, посочва бившият капитан на българския национален отбор.