В Серия А са като клошари в сравнение с Премиърлийг

снимка: manutd.com

Английските елитни клубове платиха общо рекордните 1 милиард евро за трансфери през летния прозорец и с това си разточителство за пореден път затвърдиха лидерската си позиция по покупки в Европа и света.

В сравнение с платежоспособността на отборите от английската Висша лига клубовете от Серия А изглеждат направо бедни. Манчестър Юнайтед похарчи 192 милиона за нови играчи през лятото, което е почти колкото всички италиански отбори.

Разликите в цифрите за трансфери в Англия и Италия са потресаващи – шампионът на Серия А Ювентус си е позволил да похарчи 40 милиона евро за попълнения, което е по-малко от разходите на Куинс Парк Рейнджърс, Хъл Сити, Нюкасъл, Саутхямптън и Уест Хям (поотделно).

Най-много пари за трансфери от италианците е похарчил Рома – 64 милиона евро, но цели шест отбора от Висшата лига са си позволили да дадат повече за футболисти, като сред тях е и Саутхямптън.

В Испания има шокиращо неравномерно разпределение на финансовите възможности, защото само три клуба – Атлетико (Мадрид), Реал Мадрид и Барселона – могат да си позволят да платят повече от 20 милиона за един-единствен футболист.

Съответно само тези три клуба имат повече от 100 милиона евро разходи по трансфери, докато останалите са се вместили в идентични на Серия А бюджети. Цели 13 отбора пък са похарчили по-малко от 10 милиона евро през лятото, като сред тях е и участникът в Шампионска лига Атлетик (Билбао), който е платил само 1.4 милиона евро за привличането на Борха Вигера от Депортиво Алавес.

Въпреки по-голямата финансова стабилност в германската Бундеслига (спрямо Серия А и Примера дивисион), там отборите също не обичат да харчат много пари за трансфери. Отново се забелязва разлика между Байерн, Борусия (Д) и останалите, но тя не е толкова стряскаща, както е в Испания.

Баварците са платили 50 милиона евро за трансферите си, а Борусия – с 5 милиона повече. Байер (Леверкузен) е похарчил малко над 30 000 000, докато останалите отбори са се задоволили с 10-15 милиона разходи или дори по-ниски.

Във Франция Пари Сен Жермен е лидер на пазара и особено през този трансферен прозорец дори Монако не се конкурираше по разходи с шампионите. Парижани платиха 50 милиона евро за Давид Луис, а останалите клубове се ограничиха до пресметливи разходи от 1 до 20 милиона.