Суперкупа на Испания: Реал Мадрид и Атлетико в битка за нов трофей

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Тази вечер, точно в полунощ, носителят на Купата на Краля Реал Мадрид посреща на "Сантяго Бернабеу" шампиона в Примера дивисион Атлетико (Мадрид) в първия мач за Суперкупата на Испания. Реваншът на стадион "Висенте Калдерон" е в петък (22 август) от 23:30 часа българско време.

Сблъсъкът ще бъде повторение на финала в Шампионската лига през май. Тогава “кралския клуб” стигна до бленуваната La Decima или десетата си титла от най-престижната европейска клубна надпревара след драматичен успех с 4:1 след продължения.

Двата големи мадридски съперника се изправят един срещу друг за пети път през тази календарна година, като последните им два мача завършиха наравно в редовното време - 2:2 в Ла Лига на “Висенте Калдерон” и 1:1 във финала на Шампионската лига. Преди това “дюшекчиите” се наложиха с 1:0 в първото мадридско дерби в Примера дивисион на “Бернабеу”, след което последваха две загуби (3:0 и 2:0 за Купата на Краля.

Реал има 13 мача за Суперкупата на Испания и девет спечелени трофея, докато Атлетико може да се похвали с 5 двубоя и само една купа (1985 г.). Интересното е, че двата мадридски гранда никога не са се срещали в 32-годишната история на надпреварата, с която по традиция се открива новият сезон в испанския елит.

Реал не се представи особено убедително в предсезонните контроли, в които възпитаниците на Карло Анчелоти записаха четири загуби, но за сметка на това “белия балет” впечатли в първия си официален мач за сезона във финала за Суперкупата на Европа със Севиля, спечелен с 2:0.

4108434

Съставът на Реал Мадрид определено впечатлява

С оглед на селекцията, която направи това лято, “кралския клуб” влиза в мача като твърд фаворит. С привличането на Тони Кроос и Хамес Родригес и наличните Лука Модрич, Кристиано Роналдо, Гарет Бейл и Карим Бензема - “белия балет” все повече се превръща в един нов “Галактико”, като едва ли някой може да се похвали с подобна нападателна мощ.

Атлетико е на противоположния полюс. Отборът бе напуснат от цели 13 футболисти, сред които основни играчи като голмайстора от шампионския сезон Диего Коста, защитника Филипе Луис и титулярния страж Тибо Куртоа, поели в посока Челси, бранителя Хавиер Манкийо (Ливърпул) и плеймейкъра Диего (Фенербахче).

За да ги замесят на “Висенте Калдерон” до момента акостираха 16 футболисти, сред които се открояват имената на защитниците Кристиан Ансалди (Зенит), Силвио и Сикуейра плюс вратаря Ян Облак (всички привлечени от Бенфика) и нападателите Антоан Гризман и Марио Манджукич, от които се очаква да запълнят дупката, оставена от Диего Коста.

4104100

"Пълна промяна" в Атлетико (Мадрид)

Двама от асовете на Реал - Пепе и Гарет Бейл не са в оптимално физическо състояние и участието им в мача е под въпрос. Очаква се Карло Анчелоти да заложи на схема 4-3-3. На вратата ще застане легендата Икер Касияс, който през този сезон ще се бори за титулярно място с привлечения от Леванте костариканския национал Кейлор Навас.

Рафаел Варан ще замести Пепе в центъра на отбраната и ще партнира на Серхио Рамос, а отляво и отдясно ще действат Фабио Коентрао и Даниел Карвахал. Тройката полузащитници ще е оформена от Лука Модрич, Тони Кроос и Хамес Родригес, а атаката ще бъде водена от Карим Бензема, активно подпомаган по крилата от Кристиано Роналдо и Гарет Бейл. Ако Анчелоти реши да не рискува здравето на уелската си звезда, то на вариантите за неговия пост за Асиер Ияраменди, Сами Кедира и Иско.

4108438

Роналдо се завърна с гръм и трясък с 2 гола срещу Севиля за Суперкупата на Европа

Интересно е с какъв титулярен състав ще излезе треньорът на Атлетико Диего Симеоне. Той няма да може да разчита на един от най-полезните си играчи в лицето на Арда Туран, който се възстановява от контузия на бедрото.

Очаква се Симеоне да използва игрова постройка 4-4-2, за да може да използва двамата си нови нападатели - Антоан Гризман и Марио Манджукич. Аржентинският специалист може да предпочете и вариант само с един таран, като насити халфовата си линия с още един играч.

Вероятни състави:

Реал Мадрид: Икер Касияс, Фабио Коентрао, Рафаел Варан, Серхио Рамос, Даниел Карвахал, Лука Модрич, Тони Кроос, Хамес Родригес, Кристиано Роналдо, Гарет Бейл, Карим Бензема

Атлетико (Мадрид): Моя, Хуанфран, Миранда, Диего Годин, Кристиа Ансалди, Раул Гарсия, Тиаго, Габи, Коке, Антоан Гризман, Марио Манджукич