Новата история на Челси и Шампионската лига след триумфа на "Алианц Арена"

галерия:

снимка: БТА

Отборът на Челси написа своята страница в най-новата история на Шампионската лига. Английският тим направи нещо немислимо и нещо съвсем неочаквано за историята на футболната игра.

 

Може би затова загубата в щаба на Байерн е още по-тежка. Все пак английски тим победи немски с дузпи и то в Гемрания - нещо, което трудно може да се види в историята на съперничествата между Англия и Германия.

 

Наистина на клубно ниво английските отбори имат предимство в директните сблъсъци на финали от КЕШ/Шампионска лига. Всъщност в историята досега цели шест пъти финалът е бил между английски и немски отбори, като само един път е печелил тим от Бундеслигата - в първия сблъсък през 1975г между Байерн и Лийдс.

 

С успеха на Челси, Англия отново показа на Европа, че няколко отбора от Острова могат да се борят за титлата на Стария континент. Всъщност Челси е петият английски тим с най-ценния трофей на УЕФА. Досега това бяха правили Ливърпул, Нотингам, Астън Вила и Манчестър Юнайтед.

 

За сравнение с другите държави като Германия, Италия и Холандия - най-много по три отбора са триумфирали в КЕШ/Шампионска лига. Също така английските отбори изравниха италианските и вече имат по 12 успеха в най-силния турнир. Единствено Испания има 13 титли, като те са спечелени само от двата гранда.

 

С поредната си загуба във финала - Байерн Мюнхен се нарежда между големите губещи. Баварците вече имат пет загубени финала в КЕШ/Шампионска лига. Освен баварците, тази зла участ имат и отборите на Ювентус и Бенфика.

 

Титлата на Челси дойде в един тежък момент за английския клубен футбол. Това може да се нарече и първата титла от новата история на английските отбори, където заиграха най-големите пари.

 

Титла за близо 3 милиадра долара

 

Руският бизнесмен Роман Абрамович пристигна в тима на Челси през 2003 година и за първи път в историята на футбола, един президент започна да изкупува най-добрите футболисти. Първите успехи обаче дойдоха с пристигането на Жозе Моуриньо в Челси. Той накара отбора да заиграе по шампионски и спечели две титли в Англия.

 

В същото време отбора стана един от най-постоянните участници в елиминациите на Шампионската лига. Въпреки всички титлата се изпълзваше от Челси, като "сините" бяха най-близо до нея на финала в Москва през 2008 година.

 

Роман Абрамович искаше Шампионската лига на всяка цена. Търпението не беше от силните му качества и той много бързо сменяше треньорите след някой друг лош мач. Опитваше се по всякакъв начин да намери заместник на Жозе Моуриньо. Не оставяше за дълго треньорите при себе си или ги отпращаше след първата издънка.

 

Това провокира и решението да назначи Роберто ди Матео начело на клуба. След първата среща с тима на Наполи и победата на италианците с 3:1 в Неапол, изглеждаше че сезонът за Челси ще бъде много посредствен и отбора просто ще се бори за топ 4 в Англия.

 

 

След близо девет години начело на клуба Рома Абрамович постигна своята най-голяма мечта.

 

 

 

За близо 9 години Роман доведе с Челси инвестиции близо за 2,90 милиарда долара. Над 60 нови футболиста и 7 мениджъра. Близо 1 милиард за нови играчи и останалите пари са отишли за залати, бонуси и други разходи.  Дотогава Челси имаше една титла на Англия и веднъж беше участвал в Шампионска лига. Само за последните девет години Челси спечели три пъти титлата във Висшата лига, четири пъти ФА Къп, три пъти Купата на Лигата и игра седем полуфинала и два финала в ШЛ.

 

Успехът срещу Барселона!


Двубоите на Челси срещу Барселона показаха едно - в тима на „сините" има силно изграден колектив, който може да бъде много задружен и да постига целите си. В отбора има нападател като Дидие Дрогба, който още е жаден за успехи и чакаше своя голям финал.

 

Роберто ди Матео вдъхна увереност на своите играчи. Италианецът разчиташе на типично италианска схема с насищане на защитната линия, затваряне на пространствата и опит за бързи контри атаки. Също така и късметът бе на страната на англичаните, но точно това им липсваше последните години в ШЛ.

 


Финалът с Байерн !


През всички 120 минути на „Алианц Арена" във футболистите на Байерн си личеше напрежението, което ги сковаваше. Все пак цяла Германия очакваше от тях да спечелят трофея.

 

Разочарованието в Байерн след финала бе огромно

 

 

 

Всички тези очаквания напълниха с олово краката на германците и те не успяха да покажат смъртносните си комбинации. Офанзивните играчи бяха притеснени, и затова не вдигнаха купата след края на мача. Това важи с пълна сила за холандеца Ариен Робен, който толкова силно искаше трофея, че пропусна най-важната дузпа в живота си.

 

В Челси останаха спокойни до края и дори, когато изоставаха при дузпите, те не се притесниха и продължиха да чакат своя шанс. Така англичаните се справиха с германците насред Мюнхен след изпълнение на дузпи. Историята на футбола в Европа записва нова страница, в която следва продължение.