Немската доминация в Европа - трите трофея на Байерн 1974-1976г.

Тази седмица ще се изиграе финалът в Шампионската лига между Байерн Мюнхен и Челси. Sporta.bg ще ви представи всички финали на двата тима в историята на турнира за Купата на Европейските шампиони (КЕШ) и неговия наследник Шампионската лига.


Байерн Мюнхен е оставил своята огромна следа в най-силния футболен турнир. Немците имат 4 трофея и 4 загубени финала, докато тима на Челси може да се похвали само с един загубен финал.

 

Започваме с първите три титли на баварския гранд през 1974, 1975 и 1976 година. Тук ще разберете как походът на Байерн преминава през българския ЦСКА. Също така ще научите за първите хулигански изяви на феновете на Лийдс във финала с Байерн и късмета на баварците в този мач.

 

През сезон 1973/74 Байерн се утвърждава като голяма сила в Германия. Баварците постигат своята 4-та титла в Бундеслигата и трета поредна. Не това обаче е най-големия успех на тима. През месец май на 1974 година Байерн за първи път достига европейския връх и се установява там за няколко години. По този начин тима от Мюнхен показва първите си признаци на гранд, с който тепърва всички отбори в Европа ще се съобразяват.


Сезон 1973/74 предлага страхотни емоции на футболните фенове в Европа, както и на тези в България. Безспорен хегемон в последните три години тогава е тима на Аякс Амстердам и неговия тотален футбол. Машината от Амстердам обаче е спряна не от кой да е, а от българския ЦСКА Септемврийско Знаме. Това е първия европейски гигант, който пада под ударите ЦСКА. В следващите десетина години българския клуб си спечелва прозвището „убиецът на европейски шампиони" отстранявайки носителите на КЕШ - Нотингам и Ливърпул.

 

В среща от втория кръг на КЕШ Аякс получава на пръв поглед добър жребий и трябва да се изправи срещу ЦСКА. Първият двубой в Холандия приключва с минимална победа на носителя на трофея с попадение на Кайзер в 14-та минута. В София разликата е възстановена след гол на Димитър Марашлиев. Това довежда двубоя до продължения, където с гол на Петър Жеков Европейският клубен шампион е детрониран.

 

Най-любопитното в този втори кръг на КЕШ (равносилен на 1/8 финали) е страхотния успех на отборите от Източна Европа, които дават сериозен отпор на грандовете от Запада.

 

Освен победата на ЦСКА над Аякс идва и успех на Цървена звезда над Ливърпул с общ резултат 4:2 (две победи по 2:1). Другата голяма сензация е унгарския Уйпещ, който елиминира тима на Бенфика след 1:1 в Португалия и победа с 2:0 като домакин.

 

 

 

 

Походът на Байерн Мюнхен: Баварският колос се отървава от загуба в страхотна драма срещу Динамо Дрезден. В едни от най-тежките години на Студената война, оборът на Мюнхен излиза срещу гранда от Дрезден. Нов сблъсък на Източна и Западна Германия. В първата среща на „Олимпиащадион" Байерн стига до обрат с 4:3 с два късни гола на Франц Рот и Герд Мюлер. Срещата реванш също предлага спектакъл за зрителите след като приключва при резултат 3:3 след няколко обрата.

 

В първия кръг Байерн също изпитва трудности като се справя след изпълнение на дузпи срещу шведския Ативадаберг. Двата двубоя завършват с победи по 3:1 за домакините, като в герой за шведите се превръща нападателят Кони Торстенсон, който веднага след това е закупен от тима на Байерн.

 

След трудните победи в първите два кръга, Байерн се изправят на ¼ финал срещу българския ЦСКА. Първата среща в Германия преминава под тоталната доминация на домакините и те печелят с 4:1, с попадения на Торстенсон, Бекенбауер и Мюлер. Единственият гол за ЦСКА отбелязва Димитър Марашлиев. На реванша в София ЦСКА прави исторически обрат и постига успех с 2:1 с голове на Колев и Денев след като преди това Паул Брайтнер е дал преднина на германците.

 

В полуфиналите Байерн трябва да се справи с унгарския Уйпещ. Срещата в Унгария завършва наравно 1:1, за да се стигне до класическа победа за германците с 3:0 в Мюнхен. Другият финалист Атлетико Мадрид отстранява постепенно Селтик, Цървена звезда, Динамо Букурещ и Галатасарай.

 

В отбора на Байерн личат имената на Сеп Майер, Паул Брайтнер, Франц Бекенбауер, Герд Мюлер и Ули Хьонес водени от човека, който преобрази тима с идването си Удо Ладек. В тима на Атлетико Мадрид разчитат на вратаря Мигел Рейна (баща на Пепе Рейна), Луис Арагонес, Хавиер Ирурета и Аделардо Родригес.

 

Финалът Байерн Мюнхен - Атлетико Мадрид:

 

Финалът през 1974 година е единственият в историята на КЕШ/Шампионска лига, който се преиграва. Дотогава винаги победителят е ставал ясен най-много след продълженията на мача. (Правилото за дузпите още не в влязло в сила). Първата среща е на 15 май 1974 година на стадион „Хейзел" в Брюксел.

 

Двубоят започва с предимство на испанския Атлетико (Мадрид). Първото полувреме футболистите на Атлетико имат своите шансове след по-добра игра. Испанците показват бърз футбол с много движение на футболистите по крилата. Втората част играчите на Байерн вдигат оборотите и първите шансове пред тях се откриват за Мюлер и Хьонес. Въпреки това деветдестте минути са много нервни и двата отбора не стигат до гол.

 

Започват продълженията, където атаките стават по-опасни. Атлетико вкарва много важен гол след като Луис Арагонес е точен от пряк свободен удар в 114-та минута. Испанските футболисти се виждат победители и купата е много близо до тях. Минута преди края на мача обаче немците изравняват след като Ханс-Георг Шварценберг е точен от близо 30 метра. Голяма заслуга за гола има и вратаря Мануел Рейна, който не се справя с удара на немския национал.

 

Така за първи път в историята на турнира КЕШ победителят не може да бъде решен след 120 минути игра. По регламент за първи и единствен път ще има преиграване.Това се случва само два дена по-късно на същия стадион. По трибуните има два пъти по-малко хора от първия двубой. Футболистите на Байерн са много по-свежи от своите съперници, които се без основния си халф Хавиер Ирурета. Немската машина показва, че няма умора и побеждава с 4:0. По два гола отбелязват Ули Хьонес и Герд Мюлер.  Хьонес открива резултата в 28-та минута, след като надбягва защитата на Атлетико и финтира вратаря Рейна.

 

През второто полувреме блесва звездата на Герд Мюлер. Първо нападателят е точен с воле от малък ъгъл. В 71-та минута Мюлер вкарва едно от най-красивите попадения във финали на КЕШ. Той получава топката на границата на наказателното поле и с техничен прехвърлящ удар не оставя шансове на Мануел Рейна. Футболистите на Атлетико се впускат в хаотични атаки, но при една бърза контра Хьонес е оставен сам в предни позиции. Немската звезда няма проблеми да преодолее сам защитник и вратаря за крайното 4:0. Герд Мюлер става голмайстор на турнира със своите 8 попадения. 

 

 

 

 

Така Байерн става първият немски отбор с най-високото отличие в европейския клубен футбол. Два месеца по-късно Германия триумфира над Холандия във финала на Световното първенство по футбол и по този начин холандската доминация е прекъсната и започва немската световна доминация.

 

Сезон 1974/75 преминава през набраната инерция от страна на немската машина. Въпреки всичките успехи, в тима на Байерн не минава и без сериозни проблеми през този сезон. След скандал с някои футболисти и треньори, клубът е напуснат от Паул Брайтнер, който отива в Реал Мадрид, а треньорът Удо Ладек е уволнен, като на негово място пристига Детмар Крамер.

 

Всички смятат, че проблемите при германците са много сериозни в тези месеци след като футболистите са спечелили всичко в последните три години и нямат мотивация. Германия с шестима национали от Байерн триумфира на Евро 72 и Мондиал 74, като същата година баварците взимат и КЕШ. Това обяснява слабите резултати на тима в Бундеслигата, като немците стават най-слабия шампион на Европа, относно резултатите в националното първенство. Тогава Байерн завършва на 10-то място въпреки, че печели Европейската купа за втори пореден път.

 

Ситуацията в КЕШ през сезон 74/75 е благосклонна към Байерн. Италианските отбори отказват участие тогава в европейските клубни турнири защото тима на Лацио е наказан заради изцепките на феновете. Единствените по-сериозни съперници на Байерн са отборите на Фейенорд, Селтик, Барселона и Лийдс.

 

Баварците играят директно от втория кръг като побеждават източногерманския Магдебург с общ резултат 5:3. След това минават през Арарат Ереван с 2:1 на ¼ финалите, преди да стигнат до мач със Сент Етиен на полуфиналите. Отборът на Лийдс има много по-трудната задача да се справи с Цюрих, Уйпещ, Андерлехт и Барселона.

 

Финалът и началото на проблемите създавани от английски фенове. УЕФА решава финалът на 20-то юбилейно издание в турнира да се играе в Париж, където е изигран първия финал в КЕШ между Реал Мадрид и Реймс.

 

Лийдс става втория английски отбор след Манчестър Юнайтед, който се класира за финал в КЕШ. Англичаните също имат проблеми през сезона като уволняват треньора донесъл успехите им - Дон Реви и назначават Брайън Клъф, който се проваля след само 44 дни начело на тима.

 

Самият финал става известен със скандалните отсъждания на френския рефер Мишел Китабджан. След това следват и първите ужасни сцени на насилие от страна на английските фенове, с които те ще станат известни в следващите години от европейския футбол .

 

Срещата започва с неприятен инцидент след като при една игра за топката Йорат закъснява с влизането и контузва защитника Андерсон от Байерн, който не може да продължи срещата и е заменен. След това следва пълна доминация на Лийдс на терена. През първото полувреме футболистите на Лийдс искат две дузпи. Първо за игра с ръка на Франц Бекенбауер, второ за нарушение на Кайзера срещу Кларк. Самият Бекенбауер признава по-късно, че поне едното положение е било за дузпа. Втората част футболистите на Лийдс продължават да натискат. Вратарят Сеп Майер прави фантастичен мач и спасява всички топки.

 

Също така младата звезда на немците Ули Хьонес е контузен неприятно в коляното в 42-та минута и напуска терена. Точно тогава тръгват проблемите на Хьонес с коляното, заради които той се отказва от футбола през 1979 година, когато е само на 27 години. През втората част фантастичните игри на Майер продължават.

 

При една перфектна атака за Лийдс всичко изглежда си идва на мястото след като Лоремер се разписва. Съдията посочва точката на центъра, но Бекенбауер го настига и го кара да говори със страничния рефер, който решава да отмени гола заради пасивна засада на Бремнер. Това решение подлудява английските фенове, като някои от тях успяват да нахлуят към терена.

 

Типично по немски само няколко минути след това при една контра атака Рот се разписва за 1:0. Няколко минути след това при втора контра атака Герд Мюлер отбелязва за 2:0 и оставя титлата в Мюнхен. След мача феновете на Лийдс започват да чупят седалки и да ги хвърлят по терена, като от трибуните хвърчат монети и бутлки. Заради тези изцепки тима на Лийдс е наказан да не участва 4 години в европейските клубни турнири, като по-късно наказанието е намалено на 2 години.


Bayern - leeds 1974-75 ECCC Finalby kaankavusan

 

 

Общо седем футболисти завършват турнира с по пет гола, но двама са определени за носители на голмайсторския приз - Едуард Макаров (Арарат) и Герд Мюлер (Байерн).

 

На следващата година отборът на Байерн изглежда по-силен, а футболистите изиграват една от най-добрите си кампании. По пътя към финала баварците спират устрема на Малмьо, Бенфика и Реал Мадрид за да се класират на финал срещу Сент Етиен.

 

Най-труден за баварците е именно двубоя с Реал Мадрид. В първия двубой на „Сантяго Бернабеу" Мюлер носи равенството за баварците след като изравнява за 1:1 в края на първата част. На реванша баварците са безкомпромисни за 2:0 с попадения на Герд Мюлер. Френският шампион Сент-Етиен има нелеката задача по пътя към финала като преодолява отборите на КБ (Дания), Рейнджърс, Динамо Киев и ПСВ Айндховен.

 

Финалът е на 12 май 1976 година в Глазгоу на „Хемпдън Парк".

 

Единственият гол в срещата пада в началото на второто полувреме, когато Франц Рот е точен от пряк свободен удар. Двубоят между двата тима е много интересен, като и двата отбора имат своите шансове. Немците отново се възползват максимално от по-малкото си възможности за да стигна до победата. Французите удрят на три пъти гредите и в края са отчаяни след опитите си за отбелязване на гол. След края на мача французите получават поздравления не само от своите фенове, но от шотландските.

 


Saint Etienne - Bayern de Munich 1976by Joaquim-2007

 

Така Байерн Мюнхен остава в историята на футбола като става третия и последен засега отбор постигнал три поредни успеха в турнира след Реал Мадрид и Аякс. Въпреки късметът, който ги съпътства през годините, Байерн остава трайна следа в най-силния футболен турнир и завинаги остава в челните места на футболната карта на Европа.