Българските клубове очакват първото си европейско препятствие

снимка: БТА

Шампионът и носител на Купата на България Лудогорец, сребърният медалист ЦСКА, завършилия на трето място Левски и финалиста за Купата на България Локомотив Пловдив очакват съперниците си в европейските клубни турнири днес.

 

Жребият за предварителните кръгове на Шампионската лига започва в 13:00 часа българско време и ще бъде теглен по традиция в централата на УЕФА в Нион.

 

„Орлите" от Разград ще домакинстват на стадион „Лазур" в Бургас за евротурнирите, като те пропускат първото стъпало от пресявките и ще играят направо във втория квалификационен кръг за ШЛ.

 

В Швейцария представители на клуба са президентът Александър Александров и главният скаут Методи Томанов. Разградският отбор ще бъде в урната на 17-те непоставени, тъй като участва за първи път.

 

Така евентуалният съперник на Лудогорец ще бъде някой от 17-те поставени: Базел, БАТЕ, Залцбург, Динамо (Загреб), Жилина, Партизан (Белград), Хелзингборг (Швеция), Шериф (Молдова), Дебрецен, Марибор (Словения), Вентспилс (Латвия), Слован (Либерец), Шльонск (Полша), ХИК (Хелзинки), АЕК (Лимасол), Екранас (Литва), Зестафони (Грузия).

 

Очаква се УЕФА да направи „разбивки" на урните с отборите и да ги разпредели по 6 на регионален принцип, като така възможните опоненти на Лудогорец ще намалеят до 5.

 

Мачовете на „орлите" са на 17/18 и 24/25 юли, домакинствата ще бъдат в Бургас.

 

ЦСКА и Левски са сред 40-те поставени във втория квалификационен кръг на Лига Европа. 28 от 40-те непоставени обаче трябва да минат първия кръг, така че жребият няма да бъде с пълна яснота.

 

Напълно възможно е „армейците" и „сините" да се изправят срещу победителя от определена двойка от първия предварителен кръг.

 

Засега за урната с по-силни по коефициент са сигурни 12: Сейнт Джонстън (Шотландия), Нафтан (Беларус), Интер (Финландия), Фехервар (Унгария), Борац ( Баня Лука, Босна), Широки брег (Босна), Сконто (Латвия), Слиго (Ейре), Дила (Грузия), Милсами (Молдова), Жалгирис (Литва) и Локомотив (Пд), с който регламентът не допуска да се падне български отбор.

 

За съжаление на „лаутерите", те не са участвали в Европа в последните 5 години, коефициентът им е по-малък и ще играят с по-труден съперник. В тази урна вероятно ще влезе и Николай Михайлов със своя Твенте, защото с наградата за феърплей на УЕФА холандският отбор ще се включи от първи кръг.