Динамо Загреб - категоричният №1 на Хърватия

Новият първенец на България Лудогорец ще щурмува участие в групите на Шампионската лига през новия сезон, но воденият от Ивайло Петев състав изтеглиповече от неприятен съперник във втория предварителен кръг на турнира.


Опонент на "орлите" ще бъде 14-кратният шампион на Хърватия Динамо Загреб, който бе и сред най-сериозните възможни противници на българите. "Сините" от ст. "Максимир" са абсолютен хегемон в хърватската Първа лига, като Динамо е носител на короната във вече седем поредни издания на местното първенство. През 2006 година клубът спечели титлата след тригодишно прекъсване, като от този миг до днес, така и не отстъпва трона на друг.


Динамо Загреб е създаден на 9 юни 1945 година, като тогава новият клуб "наследява" три от най-популярните отбори на града - ХАШК, Градански и Конкордия, които са заличени от комунистическата власт в тогавашна Югославия. Още в първия си сезон в елита Динамо завършва на втора позиция в крайното класиране, а през 1948 година печели и титлата в страната.

 

И до днес Динамо Загреб е единственият хърватски тим в историята, който може да се похвали със спечелването на европейски трофей. Това се случва през сезон 1966/67, когато "сините" печелят турнира-предшественик на Купата на УЕФА - Купата на Панаирните градове. Динамо триумфира с отличието, след като побеждава английския Лийдс на финала. Четири години по-рано "сините" също играят финал, но губят от Валенсия.

 

Между 1991 и 1993 година Динамо на два пъти сменя името си, като клубът бива прекръстен последователно на ХАШК Градански и Хърватия Загреб, но през 2000 година отново си връща името Динамо. През 2011 година ръководството на клуба настоява, че Динамо е исторически наследник на заличения от комунистите Градански, поради което и клубът добавя името "Градански" към официалното прозвище на отбора.

 

Отборът на Динамо, триумфирал в турнира за Купата на панаирните градове...

 


Настощият състав на Динамо в своето ядро е изграден от хърватски състезатели, но не липсват и чужденци. Наставникът на тима Анте Чачич може да разчита на двама аржентинци - бранителя Луис Ибанес и халфа Адриан Калело, бразилския вицекапитан Самир, изявяващ се в средата на терена, португалския бранител Тонел, босненците Мехмед Алиспахич и Ромео Митрович, както и на черногореца Фатош Бечирай.


На 29 май националният селекционер на Хърватия Славен Билич определи групата си от 23 футболисти за Евро 2012, а в нея блестяха имената на четирима футболисти на Динамо. Това са вратарят Иван Келава, бранителите Йосип Шимунич и Домагой Вида, както и полузащитникът Милан Бадел.

 

Старши-треньор на "сините" е 58-годишният Анте Чачич, който застана начело на тима през месец декември миналата година. Тогава Чачич парафира контракт за година и половина със сините", като в края на кампанията триумфира и с шампионската титла на страната. В своята кариера специалистът е водил над десетина клуба, но Динамо е безспорният връх в неговата визитка до момента.


През миналия сезон Динамо изпълни голямата си цел и взе участие в груповата фаза на Шампионската лига. Във втория кръг на квалификациите "сините" се справиха с Нефтчи Баку, след 3:0 в първата среща и 0:0 на реванша. В следващата фаза съперник на Динамо бе финландският ХИК, а хърватите продължиха с общ резултат 3:1. Така дойде ред и на финалната пресявка - плейофите, където хърватският отбор имаше за противник още един скандинавски опонент - шведският Малмьо. Първият мач в Загреб завърши със съкрушително 4:1 в полза на хърватите, като в реванша шведите бяха близо до впечатляващ обрат, но стигнаха единствено до 2:0 в своя полза.


В групите на турнира Динамо попадна в компанията на Реал Мадрид, Аякс и Лион, като хърватите записаха шест загуби от шест изиграни срещи, завършвайки с катастрофалната голова разлика от 3:22.

 

Изключителни съмнения породи домакинството на Динамо на Олимпик Лион в последен шести мач от групата, когато французите спечелиха със 7:1 насред Загреб. Тогава французите имаха наглед невъзможна задача да продължат, имайки предвид, че преди този мач Лион имаше пасив от седем гола по отношение на головата разлика с Аякс. Успехът обаче позволи на "хлапетата" да се класират напред, макар и оставяйки сериозни колебания относно феърплея на сблъсъка.