Какво ни предлага новият сезон в Серия А?

галерия:

снимка: БТА/AP

Днес започва последното от петте големи първенства на Европа - Серия А. Още първия ден от кампанията предлага два много интересни сблъсъка - шампионът Ювентус започва защитата на своята титла с гостуване на Киево във Верона, а Рома посреща четвъртия от миналата година Фиорентина.

Макар че в последните години Серия А сякаш позагуби блясък, а италианските грандове отстъпват в Европа на тимовете от Примера Дивисион, Премиършип и Бундеслигата, все пак първенството на Апенините буди достатъчно интрига.

Ювентус безспорно бе най-добрият тим в последните три сезона и заслужено спечели три поредни титли. Сега обаче "бианконерите" ще имат не леката задача да гонят четвърта. Очакванията към тях не са по-малки, а любопитното е дали ще се справят без Антонио Конте, който носи основна заслуга за успехите напоследък.

Тежката задача се пада на Масмилиано Алегри, който не напусна Милан по най-добрия начин. Освен преследване на титлата от Юве през този сезон ще се изисква и добро представяне в Европа, където тимът не успя да се докаже в последните години.

Рома и Наполи отново ще са големите преследвачи на Ювентус, като "джалоросите" изглеждат по-готови за предизвикателството. "Вълците" изгубиха един от най-добрите си играчи в лицето на Мехди Бенатиа, а тепърва ще стане ясно дали Костас Манолас ще успее качествено да го замени.

4085384

Наполи пък не започна добре и отпадна от Шампионската лига, след като не успя да се справи с Атлетик (Билбао), но запази ключовите си играчи и със сигурност ще търси нещо повече от третото място, което завоюва през миналата година.

Към този момент Фиорентина успя да задържи Хуан Куадрадо, а нападатели като Марио Гомес и Джузепе Роси са гаранция, че "виолетовите" ще търсят място поне в Шампионската лига. Тази цел ще гонят и миланските грандове Милан и Интер, които в последните години белязаха сериозно отстъпление.

"Росонерите" изгубиха един от най-класните си нападатели в лицето на Марио Балотели, но пък за това в тима ще заиграе Фернандо Торес. След слабите изяви с екипа на Челсисега ще е доста интересно дали испанският голмайстор отново ще намери формата, с която впечатляваше в Атлетико (Мадрид) и Ливърпул.

4083765

Интер пък като че ли вече тръгна нагоре след смяната на собственика, а новия сезон трябва да затвърди това.

Друг от големите отбори на Апенините, който ще трябва да възвръща изгубени позиции е Лацио. Отборът е с нов треньор и няколко добри попълнения, а звездите - Антонио Кандрева и Мирослав Клозе останаха в тима. Това ще позволи на "римските орли" да се борят за класиране в Европа.

4068566

Там ще се цели и Парма, който постигна тази цел през миналата година, но остана без лиценз за сметка на Тоирно. "Биковете" направиха добра кампания през миналата година, но сега са без голямата си звезда и голмайстор на Серия А - Чиро Имобиле, което прави предизвикателството пред тях сериозно.

За България обаче Серия А ще бъде по-интересна и заради една друга причина. Това е присъствието на българин в елита на италианския футбол. През лятото Ивайло Чочев премина в редиците на новака Палермо, а това безспорно ще увеличи интереса към сицилианския отбор.

4103686

С изявите си младият футболист показа, че има място в големия футбол и можем само да му пожелаем успех и много игрови минути през новия сезон. А, ако през този сезон успеем да видим дебюта на Антонио Вутов за Удинезе в Серия А, то едва ли ще останем недоволни.