Шампионът приключи непобеден, Дел Пиеро се сбогува с гол

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Новият шампион на Италия Ювентус се превърна в едва вторият отбор в историята на Серия А, който завърши кампанията си без инкасирано поражение. Днес "старата госпожа" спечели с 3:1 домакинството си на Аталанта в мач от последния 38-и кръг, което и означаваше финал без загуба за Антонио Конте и неговите момчета.

 

До този момент единствено Милан бе успявал да завърши кампанията си непобеден, като "росонерите" сториха това през сезон 1992/93 под ръководството на Фабио Капело. Тогава обаче кампанията в Калчото бе от 34 мача.


Двубоят на препълнения "Ювентус Стейдиъм" бе специален и по друг повод. Живата легенда и символ на "бианконерите" Алесандро Дел Пиеро се раздели с отбора на сърцето си, носейки за последен път капитанската лента на Юве в мач от Серия А. Както е известно, ветеранът ще напусне Торино след края на този сезон, слагайки край на митичната си кариера с бяло-черните цветове. Дел Пиеро остана на терена до началото на второто полувреме, като преди това успя и да реализира едно от попаденията в мрежата на гостите. След смяната си Алекс осъществи прощална обиколка на стадиона, грабейки с шепи от любовта на боготворящите го фенове.


Връчването на трофея бе заложено за минутите след последния съдийски сигнал, като празненствата ще продължат и довечера. Тогава треньори и футболисти на Юве ще се качат на традиционния за такива случаи автобус, който ще обиколи улиците на Торино.

 

Младият Лука Мароне, Алесандро Дел Пиеро и Андреа Бардзали от дузпа отбелязаха за Ювентус в днешния ден, докато Стефан Лихтщайнер си отбеляза автогол в 83'. Така Юве завършва сезона в Серия А с актив от 84 спечелени точки, като победите за "старата госпожа" са 23, равенствата - 15, а загубите, както вече уточнихме - 0. Аталанта завършва в средата на таблицата.

 

Наставникът на домакините Антонио Конте не можеше да разчита на контузения Паоло Де Челие и наказания Артуро Видал, което обаче вече не бе от сериозно значение за Юве.

 

Конте даде шанс за титулярно място на някои от резервните си футболисти, като сред стартовите единадесет попаднаха вратарят Марко Сторари, Лука Мароне, Марсело Естигарибиа, Симоне Падоин, Марко Бориело и съвсем естествено - Алесандро Дел Пиеро.


Само десет минути бяха нужни на Ювентус, за да изригнат звучно трибуните в Торино. Бориело върна с пета една топка към младия Лука Мароне, който със силен изстрел препарира Фрецолини. Денят бе специален и за Мароне, тъй като юношата на Юве вкара своя първи гол в Серия А.


Децибелите на "Ювентус Стейдиъм" обаче достигнаха съвсем различни висоти в 28', защото тогава Алесандро Дел Пиеро се сбогува подобаващо с торинската публика - отбелязвайки гол. Легендарната "десетка" размени подавания с Джакерини и от дъгата стреля технично в долния ляв ъгъл на вратата, бележейки за 2:0. Това бе гол №289 за Дел Пиеро с фланелката на Ювентус, а нищо чудно да се окаже и последен.

 

Тифозите на Юве бяха готови за празник...


Дел Пиеро бе изваден от игра само 13 минути след подновяването на играта, като кумирът на тифозите обра сърдечните им аплодисменти. "Ювентус Стейдиъм" се изправи на крака за един от най-големите си герои, който се прости с феновете в Торино. Дел Пиеро все пак може да получи шанс да изиграе още един мач с фланелката на клуба, ако получи доверието на Тото Конте за предстоящия финал за Купата на Италия с Наполи. След смяната си нападателят осъществи прощална обиколка на стадиона, поемайки още от любовта на тифозите.


След напускането на Дел Пиеро двубоят значително понижи темпото си, като футболисти и фенове на домакините започнаха да мислят повече за предстоящите празненства, отколкото за случващото се на терена. Липсата на концентрация си пролича и в 83', когато Аталанта намали, но без да бележи попадение. Това вместо гостите стори Стефан Лихтщайнер, който в 83' засече едно центриране право в мрежата на Марко Сторари.

 

До края тифозите на Юве все пак видяха и още един гол от страна на техните любимци, като това се случи в добавеното време на мача. Фабио Куалиарела бе фаулиран в пеналтерията на Аталанта, а реферът посочи бялата точка. Зад топката застана Андреа Бардзали, който реализира дузпата и вкара своя първи гол за тима в Серия А.