Невероятният юбилей приключи с гол на Христо Стоичков, голямо шоу и красиви моменти белязаха срещата (СНИМКИ + ВИДЕО)

галерия:

Тимът на Христо Стоичков спечели юбилейният мач "50 години номер 8" по безапелационен начин с 4:1, а точни за "белите" бяха Балъков, Бербатов, Петров и зведата на вечерта ХРИСТО СТОИЧКОВ. Почетното попадение за "гостите" реализира Людовик Жоли.

След края на срещата Камата благодари на феновете за присъствието им, въпреки дъжда и студа.

След края на срещата той покани двете си дъщери Михаела и Христина на терена, а не след дълго 40-те хиляди зрители станаха свидетели на ефектна заря в чест на Модерния ляв.

"Това, което показахте вие феновете, ние нямаше да се справим. Благодаря ви от все сърце! Благодаря!". Това бяха думите на Ицо веднага след края на срещата.

Пълното интервю на Стоичков след празничния мач вижте НА ТОЗИ ЛИНК

Как Димитър Бербатов и Мартин Петров поздравиха Камата след двубоя вижте НА ТОЗИ ЛИНК

Вижте как Димитър Пенев и Кубрат Пулев използваха еднакви суперлативи за Стоичков НА ТОЗИ ЛИНК

Вижте как великият Паоло Малдини съжали за първата си загуба от Стоичков в кариерата НА ТОЗИ ЛИНК

Всичко около грандиозното шоу за юбилея на Стоичков вижте НА ТОЗИ ЛИНК

По време на целия двубой шоуто бе на първото място, но въпреки това съдиите и противниците получиха не малко забележки от Камата.

Точно преди да бъде изпълнен първия съдийски сигнал, на терена се появи дете с екипа на починалия в средата на февруари Железен защитник на България Трифон Иванов. Туньо бе един от най-близките приятели на Камата, като именно това накара Ицо отново да потъне в скръб.

Стоичков подари специална тениски на децата на Иванов, на които пише 3+8 Стоичков + Иванов. И трите дъщери на защитника излезнаха на терена една по една, за да прегърнат другаря на своя баща. След което публиката започна да скандира "Трифон Иванов" в продължение на 60 секунди.

4156558

4156560

Срещата започна нервно, като двата тима допуснаха няколко грешки в предни позиции, а Бербатов все така заснемаше всичко случващо се с телефона си.

Емил Костадинов пръв опита изстрел, но волето му се оказа неточно. Въпреки това бившият играч на Байерн (Мюнхен) получи овациите на стадион "Васил Левски". 

Седем минути след началото на срещата тимът на Стоичков и приятели организира страхотна атака. Краси Балъков центрира в наказателното поле, където бяха Йордан Лечков и Наско Сираков, като топката попадна в бившия играч на Левски и Славия. Неговият удар обаче премина на сантиметри от страничната греда и не успя да открие резултата.

След нова прекрасна атака Красимир Балъков откри резултата. Бившият капитан на националите получи майсторски от Емо Костадинов и от дъгата на наказателното поле откри резултата, след като топката се удари и в напречната греда.

В 13' на терена се появи и Димитър Бербатов, който обаче остави телефона си на пейката, заменяйки Наско Сираков.

Минута по-късно терена напусна и Емо Костадинов, а на терена се появи дете с екип на Йохан Кройф, който ни напусна по-рано тази година. Срещата бе прекъсната, а най-емоционален отново бе Камата. Специална фланелка бе подарена на внука на Кройф, който се появи на терена, за да получи оранжевия екип от Камата.

"Доста носталгично, много публика, което е невероятно. Горд съм. Това, че играх е много хубаво и се надявам за в бъдеще да има подобна публика и подобни поводи, за да ставаме свидетели на такова шоу", каза Емо Костадинов, след като напусна терена.

Наско Сираков пък се пошегува със състоянието си: Щом съм жив, значи съм се представил добре. Като си спомня в какво състояние бях преди два месеца, радвам се, че днес всичко е наред. Публиката и тези легенди на терена правят изживяването неописуемо.

Камата опита своя късмет в 19', но ударът с левачката се оказа неточен с около половин метър, на което българската легенда, типично по свой стил, отговори с реплики.

Чики Бегиристайн също се появи на терена, заменяйки Чика Хаджи.

В 27' отново Камата бе най-търсен от своите, като получи добра топка в наказателното поле, но шутът на носителя на Златна топка премина встрани от вратата.

Секунди по-късно на терена се появиха още Иван Саморано и Карлос Валедрама под аплаузите на феновете.

30' след началото на срещата Стоичков посрещна топката на ръба на засадата и напредна по десния фланг, като реши да комбинира с Лечков и топката бе избита. Лечков пък от своя страна му показа, че е трябвало да стреля, вместо да подава. 

Последва нов опит на Стоичков за гол, като Кампос изби волето на Камата в корнер, след което получи шеговита заплаха от българската легенда.

10' преди почивката на терена се появиха Скилачи и Михайличенко, а секудни по-рано Стоичков опита воле с десния крак, което обаче отново не порази целта.

В 37' Димитър Бербатов получи добро извеждащо подаване и опита прехвърлящ удар, но Хорхе Кампос отново показа класа и, че е съсредоточен, като спря удара на играча на ПАОК.

Първата част приключи след нова атака на Стоичков и комапния, при която "белите" не успяха да отправят удар.

На полувремето Камата получи специално признание от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Освен това той бе поздравен с песен от Орлин Горанов и Радина Кънева, като през това време той бе сред най-близките си - своето семейство.

След почивката на терена се появи изцяло "нов" отбор, който бе облечен в оранжеви екипи с №14 в памет на Йохан Кройф. Христо Стоичков и колегите му от Барселона от 20 май 1992 година изнесоха Купата на Шампионска лига под проливния дъжд, за да я покажат на всичките 40 000, които дойдоха, за да покдрепят Камата.

Втората част започна с гол за тима на Стоичков, като именно Камата центрира към Димитър Бербатов, който с глава насочва неспасяемо топката за 2:0.

В 50' Стоичков направи невероятен пробив, след като се освободи от трима играчи на противниковия отбор, след което влезе в наказателното поле, но проливният дъжд и образувалите се локви спряха устрема му. Камата падна в наказателното поле без допир от противников играч, което предизвика смях у играчи и фенове.

Секунди по-късно Ицо напусна терена, а на негово място се появи Мартин Петров, който сърцато го целуна по главата.

Секунди по-късно крилото показа страхотна класа, след като намери топката от воле с десния крак и се разписа за 3:0. Веднага след това Стоичков отново се върна на полето. 

И докато Людовик Жоли вкарваше първия гол за тима на Звездите, легендарният ХРИСТО СТОИЧКОВ обиколи целия стадион, за да благодари на феновете, които дойдоха да го уважат тази вечер. Камата се поклони пред целия стадион, като отново раздаваше топки с надпис "50 години номер 8". Неговото място на терена зае Даниел Боримиров.

Мартин Петров бе повален в наказателното поле и последва сигнал за изпълнение на дузпа, като в този момент Камата веднага се върна на терена и взе топката. По безкомпромисен начин той се разписа за 4:1, а с това бе сложен и краят на мача.

Хронология на събитията

Малко повече от два часа остават до старта на спортното събитие на годината. 50-годишният юбилей на Христо Стоичков приковава вниманието на цяла България.

Левачката, която донесе неизмеримо щастие на народа тази вечер пак ще кара феновете да се гордеят. Над 40 000 на Националния стадион ще станат свидетели на мегашоу, което Камата и неговите гост-звезди са подготвили.

Sporta.bg има репортер на мястото на събитието, който ще Ви информира за всичко най-интересно, което се случва на терена и по трибуните на "Васил Левски".

Центърът на София отдавна е блокиран,а много хора вече се стичат към местата си в очакване на спектакъла "50 години номер 8".  Колони от автомобили прииждат към столицата още от сутринта. Много от хората от провинцията са паркирали колите си пред зала "Арена Армеец" и оттам до Националния стадион се придвижват пеша.

В заведенията в Борисовата градина и голяма част от централната част на София няма свободни места. Запалянковците вдигат наздравици от обяд, а настроението е повече от приповдигнато. Навсякъде гъмжи от полиция.

ОРГАНИЗАЦИЯТА

18.40: Христо Стоичков и гостите му вече пристигнаха на стадион „Васил Левски“.

19:00: Дъщерите на Камата Христина и Мика, заедно със съпругата му Мариана споделиха спомени от дните, в които той бе действащ футболист. Двете най-скъпи неща в живота на Стоичков признаха, че като малки баща им им е липсвал, но пък по време на ваканциите си е компенсирал с повече отделено време.

19:30: Легендата на Милан и Италия Паоло Малдини също имаше какво да каже за Ицо: Играл съм срещу него в Италия, в Шампионска лига и на Европейско първенство. За мен е чест да съм тук. Специално помня мачовете срещу Парма, играхме срещу тях, но бе трудно. Освен това в повечето случаи аз печелих - и срещу България, и срещу Барселона, и срещу Парма. Днеска трудно ще спечеля, но ще видим. Знам, че работи в телевизията и му пожелавам успех както в работата, така и в семейството.

4156559

19:40: Футболистите на двата отбора започнаха да загряват под проливния дъжд в центъра на столицата.

19:43: Стефка Костадинова също пожела всичко най-хубаво на кавалера на Златна топка, като специално донесе на националния стадион "златна топка" направена от деца, фенове на Камата от дом, като пожела да му бъде предадена лично.

19:56: Стоичков благодари на всички около него и публиката за подкрепата: Тази дата е специална за всички. За първи път Барселона стана шампион на Европа на 20 май. Тогава един българин вдигна Купата на Уембли и написа история. И без пари човек може да има приятели, важното е да ги запази. 

Секунди преди началото на срещата група гайдари озвучаха националния стадион "Васил Левски", като накараха всички 40 000 зрители да се изправят на крака. С тях на стадиона излезе и Нина Николина, която специално за феновете изпя  първата и единствена българска песен в космоса на Валя Балканска "Излел е Дельо Хайдутин".

Точно в 20:10 на терена се появиха играчите на двата отбора, а впечатление правеше Димитър Бербатов, който не спираше да снима със своя телефон. При обявяването на съставите на двата тима, очаквано българските играчи събраха най-бурните овации, но феновете запазиха гърлата си за празнуващия днес ХРИСТО СТОИЧКОВ!

Под овациите на 40 000 привърженици и 50 тъпанджии на терена се появи звездата на вечерта Христо Стоичков. Легендата на българкия футбол не успя да сдържи сълзите си и още с излизането си на терена проля сълзите, след като видя какво се случва на терена.

Преди първия съдийски сигнал Камата получи микрофона, за да каже на феновете няколко думи: Благодаря! Без вас, този стадион нямаше да е пълен. Без вас, тези златни момчета нямаше да стигнат до това ниво. Благодаря на семейството, на приятелите! Насладете му се, това е за вас!

"Мила Родино" прозвуча на националния стадион в изпълнение на детския радио хор, след което дойде и времето за снимки преди началото на срещата. Специално за феновете, Стоичков и компания изритаха 50 топки, специално гравирани за срещата, по трибуните.

ГОЛЕМИТЕ ОТСЪСТВАЩИ

Неприятният момент за феновете, а със сигурност и за самия Христо Стоичков е, че голяма част от звездите на световния футбол, които бяха презентирани като сигурни участници в юбилея - няма да дойдат поради различни причини. Големите отсъстващи са Диего Армандо Марадона, Ромарио, Лионел Меси и др.

ПРОПУСКАТЕЛЕН РЕЖИМ

Пропускателният режим за влизане на стадиона ще се осъществява през общо 8 контролно-пропускателни пункта (КПП) в периферията на стадион „Васил Левски":

Откъм Метростанция "Стадион Васил Левски" КПП откъм южния паркинг на стадион „Васил Левски", в близост до Метростанция "Стадион Васил Левски", който е обособен и за влизане на трудно подвижни лица и хора в инвалидни колички КПП откъм Б сектор КПП откъм В сектор в близост до ресторант „Спортна среща" КПП откъм В сектор КПП под стълбите между В и Г сектор КПП откъм езерото "Ариана" - Г сектор КПП откъм бул. „Евлоги и Христо Георгиеви", в близост до Орлов Мост (откъм северен паркинг).

4156555

Пунктовете са отворени от 15:30 ч., а самите входове на стадиона ще започнаха да пропускат посетители от 17:30 ч. Организаторите съветват всички закупили билет за събитието „50 години номер 8" да се придвижат към стадиона колкото се може по-рано, за да се избегнат струпвания на фенове в последния момент. Затворен за преминаване (за пешеходци и автомобили) ще бъде и района около централния вход на стадиона, затова феновете ще трябва да изберат обходен маршрут за достъп до желания сектор.

Забранено ще бъде влизането в залата с храни и напитки, професионални видео камери и фотоапарати, аудио записващи устройства, оръжие, всякакви остри и опасни предмети като ножове, чадъри и т.н., стъклени бутилки, преносимо лазерно оборудване, както и пиротехнически средства.

Внасянето на алкохол, опиати и наркотични вещества на територията на залата е забранено! Посетители с неадекватно поведение няма да бъдат допускани и няма да им бъде възвърната стойността на билета.

Лица до 16 години ще могат да присъстват на събитието с пълнолетен придружител и попълнени два броя декларация. Пълнолетен придружител е всеки родител, настойник или трето лице, полагащо грижи за детето, притежаващ редовен билет. Задължително е да носите със себе си и документ за самоличност за съответното лице, на което сте придружител (акт за раждане или лична карта).

4156554

Патриархът на Република България също не се уплаши от дъжда и спази обещанието си, като пристигна лично, за да уважи Стоичков.

КУПОНЪТ ТЕЧЕ ОТДАВНА

Приятелите на Стоичков, които го уважиха бяха глезени от самото си стъпване на българска земя. Всички те се ширят в луксозен хотел, за тях се грижат лични асистенти, а храната, която консумират е от всевъзможни специалитети.

Камата организира луд купон снощи в столичен клуб, а за настроението на гостите се грижеше музикален бенд и съблазнителни танцьорки.

Днес лично президентът на България Росен Плевнелиев прие на "Дондуков" 2 Камата и звездния му антураж. Ицо бе награден с почетния знак на президента.

Последва гурме изкушение за приятелите на Стоичков в изискан ресторант.

До последния момент не се знае точно кои ще са титулярите за двата състава, които довечера ще радват десетки хиляди по трибуните и още милиони пред телевизорите. Веднага щом това се изясни Sporta.bg ще Ви запознае с тях. Куп изненади обаче очакват тези щастливци, които съумяха да се сдобият с билети.

Съдия на срещата ще бъде кумът на Ицо - Атанас Узунов.

ВИП-ът на "Васил Левски" ще е пълен с известни лица от бизнеса, спорта, политиката и шоубизнеса и др. сфери.

Около Националния стадион в момента се върти черна борса за пропуски. Далавераджии предлаган ценните хартийки за баснословни суми - между 100 и 800 лева, вз ависимост от мястото.

Серизона бройка от чуждестранни медии също са в София, за да отразяват юбилея на Христо Стоичков.

Двама от участниците в отбора на Камата Емил Костадинов и Ивайло Йорданов разкриха, че се надяват феновете да останат доволни от предстоящото шоу.

На стадиона за празника са и двама от президентите на България - Петър Стоянов и Георги Първанов.

Димитър Бербатов пък публикува видео в профила си в социалната мрежа Фейсбук видео, след като засне за няколко минута публиката по трибуните.

Йордан Лечков пък обяви, че е подарил на Ицо 8 килограма череши. "Камата си има всичко, затова му връчих череши - само това няма. Това са страхотни сливенски череши от дълбоката провинция", разясни любопитния си дар Лече.