Заслужено: Иво Ангелов е спортист на годината!

галерия:

снимка: Булфото

Световният и европейски шампион по борба Иво Ангелов спечели приза за Спортист на 2013 година в анкетата, организирана от Нове Холдинг.

Ангелов заслужено спечели наградата, тъй като е единственият ни състезател със злато от световно и европейско първенство в олимпийски спорт.

Годината бе най-успешната в кариерата на Иво Ангелов. 29-годишният борец грабна световната титла в категория до 60 килограма в класическия стил на шампионата на планетата в Будапеща през септември, а половин година преди това бе триумфирал и на европейското в Тбилиси.

Втори в класацията остана Григор Димитров, който през тази година също постигна нещо уникално, превръщайки се в първия българин, спечелил турнир от АТР. Гришо грабна титлата в Стокхолм, където на финала надигра Давид Ферер.

Трети се нареди Кубрат Пулев, който се отчете с два успеха на професионалния боксов ринг през този сезон и е претендент за Световната титла на Владимир Кличко.

Десетката допълват Цветан Соколов, Ивет Лалова, Иван Марков, Владимир Дубов, Силвия Митева, Георги Иванов и Станилия Стаменова.

Националният отбор по волейбол за мъже стана тим на годината, а за треньор номер 1 бе определен Армен Назарян – личен треньор на Иво Ангелов и националният тим по борба класически стил.

Стела Енева пък бе определена за Спортист с увреждания за 2013 година.

Ето и призовата 10-ка в класацията на Спортист на годината:

1. Иво Ангелов - свободна борба

2. Григор Димитров - тенис

3. Кубрат Пулев - бокс

4. Цветан Соколов - волейбол

5. Ивет Лалова - лека атлетика

6. Иван Марков - щанги

7. Владимир Дубов - борба

8. Силвия Митева - художествена гимнастика

9. Георги Иванов - тласкане на гюле

10. Станилия Стаменова - кану каяк