България ще се кандидатира за домакин на финала за световната титла по шах

България ще се кандидатира за домакинство на мача за световната титла по шах между Веселин Топалов и Вишванатан Ананд.

 

Решението бе взето на специална среща между Премиера Бойко Борисов, Веселин Топалов, Силвио Данаилов, министъра на финансите Симеон Дянков и министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков. Крайният срок за подаване на официална кандидатура е 30 септември, но България ще внесе своята молба преди тази дата, за да има време за реакция при промяна на условията.

 

Другите кандидати за домакинството са Индия, Дубай и Чечня. За организирането на мача са необходими три милиона долара, като два от тях са за награден фонд. Министърът на спорта Свилен Нейков заяви, че бюджета на спортното министерство е напълно изчерпан и тъй като до края на този месец трябва да се внесе депозит от 400,000 долара ще бъде създаден организационен комитет, чиято цел е да набере спонсори. Начело на комитета ще застане Премиерът Бойко Борисов.

 

При несъгласие на Ананд да играе в София, ако столицата спечели домакинството, индиецът автоматично ще загуби титлата. "Да сме домакини на този мач е много престижно, имиджово за държавата е, имаме рядък шанс да помогнем както на българския спорт, така и на Топалов. Такъв мач ще е в полезрението на целия свят. Надявам се и да победим, но това е спорт. Ние трябва да подкрепим нашия шампион и да му дадем възможността да играе в България. Може да спечелят и другите кандидати, но сме длъжни като държава да си застанем зад спортистите, които ни носят слава. Бюджетът на спортните федерации е напълно изчерпан. За това на тази среща присъстваха и вицепремиерът и министърът на спорта. Ще се опитаме да намерим спонсори, които да платят всичко, но ако това не стане ние ще поемем разходите, както сме обещали", заяви Борисов.

 

"Искам лично да благодаря на Бойко Борисов! Той винаги е помагал на спорта и шаха в частност. За мен е много важно, че държавата застава зад мен. Мислех, че стратегически за шаха е добре да се играе в Индия или в Азия като цяло, но все пак мисля, че ако този мач е в България ще е много добре за всички, а и може би тук ще имам по-добри шансове да спечеля. Когато играеш добре е по-добре да играеш пред собствена публика, обратното - ако не се представяш на ниво е за предпочитане да си навън. Всичко зависи от играта и резултатите. Дано да спечеля", заяви Веселин Топалов след срещата с премиера и министъра на спорта.