Сага "ала Неймар" между ЦСКА и Левски взриви родния баскет

Президентът и старши треньор на Левски 2014 Константин Папазов потърси правото си на отговор във връзка с изказването на председателя на УС на БК ЦСКА Роберт Гергов относно преминаването на таланта Кръстан Кръстанов при "сините".

"Съвсем нормално е да запознаем читателите със 100% истина за преминаването на Кръстан Кръстанов," заяви Папазов.

"На 10 юли лично се обадих на Роберт Гергов с конкретно предложение за Кръстан Кръстанов и като клуб, който притежава правата му, поискахме да преговаряме с ЦСКА. Предложихме условия, които никой не е предлагал до момента на българския пазар - 20 000 лева трансферна сума, за която получаваме само 50% от правата на играча, останалите остават в ЦСКА при бъдещ трансфер, както и Кръстанов да играе за А-1 и юноши в ЦСКА."

"След което не бързахме, изчакахме 10-15 дни, и ръководството на ЦСКА не се съгласи на нашите условия. Тогава, на базата на договор, подписан от тях преди три години, с клауза в него, че състезателят е свободен срещу сума, която е по-ниска от 20 000 лева, ги уведомих, че ще се възползвам от нея. Независимо, че сумата по договора бе по-малка, потвърдих, че отново държа да платим 20 000 лева, плюс да запазят 50% от правата, тъй като те са клубът, който го е развил и имам много добри отношения с Александър Чакмаков."

"Тогава Чакмаков предложи за момчето да се направи най-доброто и друг да се намеси. Единствената идея бе да се избира от повече оферти. Чакмаков искаше да го предложи на Олимпиакос, Лукойл Академик също се обади, и Левски бе третата възможност."

"Искам да отбележа следния факт - Кръстан Кръстанов е състезател на ЦСКА, а от 10 юни до 11 август никой не му се обажда от ЦСКА, за да го попита и да му разкаже за офертите и да обсъди нещата с него. На 11 август треньорът му в ЦСКА Йордан Колев се обажда и изненадващо се опитва да го убеди да избере Берое, който излиза с оферта на 9 август. Цяла баскетболна България знаеше 2 месеца за желанието на Левски, и изведнъж се появи Берое. Всички са наясно със ситуацията в Левски и това, че залагаме на млади играчи. Със сигурност това им дава възможност да се развиват и трупат опит. Ярък пример за това е Иван Алипиев, който не случайно бе избран в идеалната петица на Европейското първенство."

"За мен е непонятно да бъда обвиняван в некоректни отношения. Аз нямам нищо общо с договора на Кръстан Кръстанов от преди три години. Тези, които тогава са го изготвили, те носят отговорност."

"С бели конци е съшита офертата на Берое. Кръстан Кръстанов получи много добро предложение, което е три пъти по-ниско от това на Берое. Но от Левски му предложихме максимума, което можем, за един 17-годишен играч. Офертата от Берое не бе за Кръстан, тя бе анти-Левски. За моя радост моралът на Кръстан и семейството му се оказаха свръх за българската действителност и избраха Левски. Оттук нататък на достойната му постъпка трябва да му помогнем той да бъде следващият Йордан Минчев. Българските играчи имат своя потенциал, но нашата действителност пречи на тяхното развитие."

"Аз съм човек, който си държи на думата, но няма да бъда женски полов орган, защото зад офертата на Берое след ходатайстването на Данчо Колев, се крият и интересите на ЦСКА. А в крайна сметка треньорът на ЦСКА ощети баскетболен клуб ЦСКА. По тази причина те загубиха 50-те процента от правата му, които предлагахме първоначално. Затова казах и на Чакмаков тези пари да ги потърсят от този човек, който провали сделката. При положение на това, че Кръстан иска да се махне, Левски предложи максимума."

"Много бих се радвал, както господин Гергов споменава Неймар и ако Кръстан се превърне в баскетболния Неймарна България, ще съм най-щастливият човек."

"Господин Чакмаков ми е помагал през годините много, но той трябва да преосмисли политиката на клуба и изпълняващите я. С просто око си личи, че ходатайстването на Йордан Колев ощетява своя клуб. (Друг въпрос е, колко е лоялно треньори на национални отбори да злоупотребяват с привличане на състезатели в клубните си състави).