Лъвовете пак подчиниха Португалия и летят в борбата за Световното

Българският национален отбор по баскетбол подчини Португалия с 91:65 пред пълните трибуни на "Арена Ботевград". Така "лъвовете" се класират напред и ще участват в квалификациите за световното първенство в Китай през 2019 година. Възпитаниците на Любомир Минчев спечелиха третия си двубой от пресявките, като им остава само гостуване на Беларус.

Тимът ни бе по-класният във всеки един показател и заслужено се поздрави с победата. В игра за България се завърнаха Димитър Димитров и Йордан Минчев, които не взеха участие в гостуването в Португалия и домакинството на Беларус. Старши треньорът Любомир Минчев пък заложи на ниска стартова петица, вадейки от игра Николай Вангелов и Николай Стоянов.

Видя се, че нашите момчета значително превъзхождат класата на "мореплавателите" още в първите минути. България натрупа комфортен аванс 10:0 след страхотни стрелби от средно и далечно разстояние. Само за една част нашите момчета нанизаха 5 тройки, а след само 10 минути игра водехме с 28:11.

В целия мач резултатът в наша полза прогресираше неимоверно. В един момент предимството ни бе цели 29 точки. Преди почивката се появи Йордан Минчев, за когото това бе дебют с представителния ни тим.

Преди четвъртата част българите водеха с 28 точки своя съперник, а последната четвърт просто се доигра протоколно.

Александър Везенков отново бе на познатото ниво, като отбеляза 21 точки и овладя 8 борби. Дий Бост добави 15 точки за успеха, Димитър Димитров наниза 14. За Португалия най-резултатен бе Фабио Лима с 16 точки, а Томаш Барозо вкара 14.

Успехът бе втори за националите над този съперник. България заема първото място във временното класиране на своята предварителна група. Беларус е на втората позиция с баланс 1-1, докато Португалия е на дъното с три поражения. Последният мач на България от предварителните квалификации е в сряда, като тимът ни гостува на Беларус.