Девойките с шанс за топ 8 след победа над Естония

Националният отбор на България по баскетбол за девойки до 18 години надигра категорично Естония със 72:54 в четвъртия си мач от eвропейското първенство, дивизия В в Дъблин (Ирландия).

С този успех тимът ни има в актива си 2 победи и 2 загуби и ще се бори до край за влизане във финалната осмица, въпреки че това би се случило много трудно. Днес "лъвиците" ще премерят сили с Финландия от 18:00 часа в последен мач от група А.

Нашите момичета започнаха срещата страхотно и натрупаха бърз аванс от 12 точки, като така спечелиха първата четвърт. Естонките обаче взеха втората част и намалиха разликата. До края на двубоя обаче "лъвиците" контролираха темпото, бяха по-точни в стрелбата, по-успешни в борбите и направиха много по-малко грешки от противника, което логично доведе до категоричната победа. Националките ни завършиха двубоя със серия 15:7.

Най-резултатна за победата с 26 точки беше Гергана Иванова, която хвана и 7 борби. 9 точки добави Карина Константинова. За Естония Яне Пулк наниза 25, но това не бе достатъчно за нещо по-значимо.

В момента Португалия е лидер в класирането на групата с 4 победи и без загуба. Следват Полша и Финландия с актив 3:1 и България с 2:2. Ако нашите момичета искат да продължат в състезанието и да се класират за първата осмица, то те задължително трябва да победят Финландия с 8 или повече точки разлика, но също да се надяват на победа на Португалия над Полша. Тогава ще се стигне до въртележка за второто място в групата, а България със сигурност ще бъде с по-предно класиране от Полша и Финландия. Ако обаче сметките на нашите не излязат и тези две условия не бъдат изпълнени, то те ще се състезавт за разпределяне на местата от 9-о до 16-о.