Уориърс дръпна във финала на НБА след разгром срещу Кавалиърс

снимка: БГНЕС/EPA

Голдън Стейт спечели мач №1 от финалната серия в НБА срещу Кливланд с 113:91. Уориърс бяха на познатото ниво, доминириха през целия мач и логично се поздравиха с успеха. Кливланд показаха безобразна защита, нападението им бе повече от статично и отборът трябва коренно да промени играта си, за да има шанс да спечели втория двубой, който ще се играе отново в Оукланд, Калифорния. Голдън Стейт отново бяха без треньора си, който се възстановява от операция, а в негово отсъствие на пейката като треньор на "воините" застана Майк Браун, който изведе Кливланд на първи финал в историята им през 2007 година, загубен от Сан Антонио Спърс с 0:4 победи.

На почивката Уориърс се оттеглиха с аванс от 8 точки. На моменти срещата приличаше на мач на звездите - слабата защита на Кливланд позволяваше на Кевин Дюрант да забива лесно и многократно в коша на "кавалерите".

Третата четвърт започна със серия от 13:0 в полза на Голдън Стейт. Именно в тези минути те изковаха успеха си. Авансът достигна до умопомрачителните 24 точки. Не беше трудно да се поддържа тази преднина в оставащите минути с оглед на безидейната игра в нападение на Кавалиърс.

Феноменален мач направи Кевин Дюрант, завършил с 38 точки, 8 борби и 8 асистенции. Близо до трипъл-дабъл бе и Стеф Къри - 28 точки, 6 борби и 10 асистенции.

19 грешки записаха Кливланд в двубоя - 8 на сметката на ЛеБрон Джеймс - той се отчете и с 28 точки, 15 борби и 8 асистенции. Голдън Стейт пък записа най-малко грешки в историята на мач от финалите - 4 грешки и се изравни по този показател с отборите на Сан Антонио и Детройт Пистънс. Статистиката на другите двама в състава на Кливланд не е лоша, но показаното на терена не удовлетвори - Кайри Ървинг завърши с 24 точки, а дабъл-дабъл от 15 точки и 21 борби записа Кевин Лав.

Това е 7 загуба в мач №1 за ЛеБрон от 8 двубоя. Мач №2 е в понеделник сутринта.