5 от 5 за САЩ в Рио, звездите от НБА оскубаха и петлите

снимка: БТА/AP

Световният и олимпийски шампион САЩ постигна пета победа в пет мача на олимпийския турнир по баскетбол за мъже в Рио де Жанейро. Американците надиграха със 100:97 състава на Франция и завършват на първото място в група на "А" на олимпиадата.

Първата част на срещата беше равностойна, а французите, които са бронзови медалисти от световното първенство, затрудниха максимално фаворита в турнира.

Американците взеха сериозен аванс във втората четвърт, като в 16-ата минута резултатът вече беше 42:32. 14-кратните олимпийски шампиони имаха аванс от 78:62 в края на третия период.

В последната част Франция успя да намали изоставането си, но минута и половина преди края на срещата американският тим взе аванс от 100:90. В последните 85 секунди "петлите" реализираха седем безответни точки.

Клей Томпсън отбеляза 30 точки за победителите, а съотборникът му Кевин Дюрант добави още 17 точки.

Нандо де Коло и Томас Ертел бяха най-резултатни за "петлите" с по 18 точки. Тони Паркър, който има контузия в пръста на крака, получи няколко игрови минути.

Победата е 50-а поредна за САЩ във всички турнири.

Преследващият трета поредна олимпийска титла състав на янките има пълен актив от десет точки на първа позиция в група "А", докато Франция е на втората позиция с осем точки.