Балкан засили Лукойл Академик към ада, но накрая го пожали

снимка: Булфото

Защитаващият титлата си отбор на Лукойл Академик спечели първия мач от финала на Националната баскетболна лига за мъже срещу Балкан (Ботевград). Играчите на Тони Дечев стигнаха трудно до победата със 72:70 точки, след като губеха в резултата през втората и третата част.

Лукойл Академик поведе с 1:0 победи в серията, в която се играе до три успеха. Втората среща е на 19 май от 18.00 часа отново в Правец.

Двубоят е повторение на финала през миналата година, когато Лукойл Академик спечели титлата. На мача в Правец присъстваха президентът на Лукойл Валентин Златев и националният селекционер на България Любомир Минчев.

Домакините водеха в резултата през първата част като на два пъти имаха аванс от 6 точки при 14:8 и 18:12.

Играчите от Ботевград доминираха през втората четвърт. Мартин Дурчев отбеляза пет поредни точки и Балкан поведе с 22:20. След това играчите на Небойша Видич направиха серия от 11:2 за 28:22.

В 15-а минута Брандън Фортънбъри отбеляза тройка за вицешампионите, които поведоха с 33:25, но в ответната атака за Лукойл Академик Крис Минков беше точен от далечна дистанция.

С тройка на Дурчев преднината на Балкан достигна 38:28 3:40 минути преди почивката, а малко по-късно стана и 12 точки при 42:30. С два коша на Барович и два наказателни удара на Ратковица шампионите намалиха пасива си и на почивката отстъпваха с 36:42.

Баскетболистите на Балкан продължиха да водят в резултата през третата част, но домакините постепенно намаляваха изоставането си и с кош на Асен Великов 49 секунди пред сирената изравниха - 53:53. Равенството се запази преди финалните 10 минути, в който Балкан започна със серия от 5:0, но Филип Виденов реализира кош за 55:58.

5:55 минути преди края на двубоя Лукойл изравни 58:58 след тройка на Павлин Иванов, който в предишната атака пропусна да се разпише от далечна дистанция.

Иванов вкара и от наказателната линия, а Желко Шакич добави тройка за 62:58, но в ответната атака Дурчев записа три точки за Балкан.

Стрелбата от далеч продължи да върви на двата отбора. С кош на Павлин Иванов и тройка на Шакич "студентите" водеха с 67:61 3:28 минути преди сирената.

Минута преди края Брандън Фортънбъри пропусна тройка за Балкан при 69:67 за Лукойл Академик. Той все пак изравни след два наказателни удара 32.6 секунди преди сирената.

Павлин Иванов отбеляза победната тройка 13 секунди преди края, след което при оставащи 8.8 секунди Фортънбъри вкара само един от двата фаула и така Лукойл Академик спечели мача.

Павлин Иванов с 13 точки за шампионите. 13 точки отбеляза и Христо Захариев, а най-резултатен беше Желко Шакич с 14 точки и 8 борби. Брандън Фортънбъри наниза 25 точки за Балкан, а с 18 точки завърши Мартин Дурчев.