4 от 4 за България в баскет квалификациите за Световното

снимка: fiba.com

Мъжкият национален отбор завърши с победа участието си в предварителните световни квалификации. В последния си мач България се наложи над Беларус като гост със 84:70 точки и завърши предварителната фаза с пълен актив от четири победи. С успеха тимът ни си гарантира първото място в крайното класиране. В събота Беларус ще гостува на Португалия в директен сблъсък за втората позиция в групата.

Домакините имаха предимство в началните минути и поведоха с 5-0. Отговорът на българите обаче не закъсня. Те вкараха 14 безответни точки и се откъснаха напред в резултата. Последваха куп пропуски и на двата отбора, като дълго време никой не успяваше да отбележи. Все пак, след десет минути игра, националите ни водеха с 6 точки. През първата част обаче те така и не успяха да се разпишат от тройката, като направиха осем пропуска.

Тимът ни поддържаше разлика от няколко точки и през втория период, въпреки опитите на Беларус да направи обрат. Постепенно обаче българите започнаха да показват по-точен мерник и от далечно разстояние. Те поведоха с 12 точки две минути преди края, а на почивката домакините свалиха на 8.

България отново поведе с двуцифрена разлика в началото на второто полувреме. Последваха силни минути за Беларус, като съперникът ни успя да стопи пасива си само на 3 точки. Баскетболистите на Любомир Минчев обаче заиграха по-добре и увеличиха преднината си на 8 точки, но в края на частта Беларус намали за 60-65.

Българите започнаха последната част със серия от 11-0, а играчите на Беларус не успяха да се разпишат близо шест минути. Тимът ни поведе с 16 точки, което предреши изхода от мача още преди сирената.

Най-резултатен за успеха бе Чавдар Костов, който отбеляза 21 точки. Александър Везенков вкара 18, като овладя и 7 борби. Александър Янев добави 10 точки и 5 борби.

За Беларус Витали Лютич реализира 18, Яухени Белянкоу се отчете с 12, а Аляксандър Кудрауцау има 11.