Лукойл оцеля срещу Балкан в края

снимка: БТА

Лукойл Академик спечели 21-та си победа в Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ), след като се наложи с 87:83 (24:22, 24:15, 19:24, 20:22) над Балкан Ботевград.

Шампионите са лидери и сигурни първенци в редовния сезон с актив от 43 точки, докато Балкан е на втората позиция.

Мачът беше равностоен през първата част, в която двата отбора си разменяха лидерството, но Лукойл направи решителна крачка към победата през втората четвъртина.

Балкан успя да изравни резултата в срещата до 26:26 при 7:55 минути преди края на полувремето, но шампионите демонстрираха своята класа и стигнаха до серия от 10:0, в която Антъни Уийдън стреля два пъти точно от зоната за три точки.

Разликата се запази дълго време в мача, но силна серия на Балкан в последната четвъртина доближи тима от Ботевград само на една точка от знаменит обрат. Тройката на Александър Груев при 7:18 минути до сирената обаче се оказа без подкрепа, защото последваха точни стрелби на Божидар Аврамов, Марко Килингсуърт, две на Антъни Уийдън и една на Крис Дън за нова серия от 8:0 в полза на Лукойл.

Това сложи и край на спора в мача. Уийдън беше най-резултатен за Лукойл с 19 точки, докато цели 24 в полза на Балкан отбеляза Ноа Далман.