Женският баскетболен Дунав вече не съществува

снимка: БГНЕС

Женският баскетболен отбор на „Дунав 8806“ вече не съществува, стана ясно на пресконференция на Управителния съвет на клуба днес. Ръководството на клуба в по-голямата си част подава оставка, като самият клуб прекратява дейността си.

Предстои в близките два месеца да се подадат документи за регистрация на нов клуб, чието име все още не е ясно. Със сигурност на този етап е ясно, че новият клуб ще развива детско-юношеската школа, а ако се намери евентуално финансиране, ще се мисли за нов представителен женски отбор. „Дали ще има отбор, зависи от русенската общественост. Това е интересът на общината и русенския бизнес – дали го искат, с какво финансиране. Говорим за тотален рестарт на целия проект, да се гради един млад перспективен отбор, с който да се работи и в да има успех в близко бъдеще. Може би е добре да няма пропусната година, но това може да се случи единствено с ясен и гарантиран 100 % бюджет“, заяви Младен Ганчев от УС.

Той единствен ще продължи да е ангажиран с баскетбола, докато другите двама членове на ръководството – досегашният президент Красимир Трифонов и Иван Иванов категорично заявиха оттеглянето си от този спорт. И двамата се мотивираха с емоционална умора и изчерпване, както и с демотивация. Като основна причина бе посочено и отношението на Българската федерация по баскетбол, което бе определено от Красимир Трифонов като непоследователно и тенденциозно спрямо русенския тим. За шестте години, в които той бе президент, отборът е спечелил четири шампионски титли и четири купи, а отделно е сбъдната и голямата мечта – отборът да играе в евротурнири и да печели в новата зала „Булстрад Арена“.

Изрично бе подчертано, че оттеглянето на УС не е свързано с представянето на баскетболистките в тазгодишното първенство, където те не успяха да защитят титлата си, а спечелиха бронзови медали. Членовете на ръководството на клуба бяха категорични, че клубът не е фалирал и няма неизплатени заплати. „Проектът се изчерпа като енергия, не като финанси“, заяви Иван Иванов. Всички състезателки и треньорът Георги Божков са получили своите едномесечни предизвестия и дължимите възнаграждения.