Александър Везенков даде заявка за НБА с изявите си на Евро 2014

Александър Везенков показа, че няма равен в своята възрастова група в Европа, след като спечели две индивидуални награди на завършилото вчера Европейско първенство по баскетбол до 20 години(дивизия А).

Както е известно, българският национален отбор записа 15-о място, което оставя младежите ни в елита на Стария континент и през следващата година.

Програмата минимум, заложена от Българска федерация баскетбол беше изпълнена най-вече заради силните изяви на Везенков.

Синът на Сашо Везенков завърши на 1-о място в две от класациите на турнира - по точки и по борби.

Българският баскетболен феномен записа средно по 19.3 точки, което без проблем му донесе престижното място на второ поредно Европейско първенство. Към впечатляващия си точков актив дой добави и средно по 11.2 борби на двубой.

Очаква се скоро Везенков да получи и повиквателна за мъжкия национален отбор, а проучване на Sporta.bg показа, че баскетболистът на Арис е изключително близо и до това да се превърне във 2-ия българин в НБА след Георги Глушков.

Крилото е ценен високо от скаути отвъд Океана, които наблюдават внимателно развитието му през последните 3 години. Засега не се знае дали Везенков ще влезе в драфта през 2015 година, но ако реши да го направи, най-вероятно той ще попадне в НБА.

Засега няколко сайта класират българина между 40-50 място, което се пада в средата на втория кръг от драфта. Всички играчи от 2-ия кръг на драфта обаче нямат гарантирани договори с отбори, които ги изтеглят в драфта.

В момента Везенков все още е играч на Арис, но към него има оферти от цяла Европа и в близките седмици той ще реши къде ще продължи кариерата си.