Баскет трус! Берое измете паркета с Лукойл и вдигна Купата на България

снимка: БГНЕС

Берое е новият носител на Купата на България. Историческата първа титла за старозагорци дойде след разгромна победа над суперфаворита Лукой Академик със 78:62 (23:20, 16:14, 23:10, 16:18) във финалния мач. Заралии бяха концентрирани до последните секунди на двубоя и заслужено вдигнаха купата.

Това е нов страхотен успех в баскетбола и в частност Купата на България. Миналата година Рилски Спортист тресна Лукойл Академик и вдигна купата също за пръв път.

Берое водеше до полувремето с 5 точки, след като спечели първите две части. Най-сериозен удар по "студентите", заралии нанесоха в третата част, след като заковаха цели 23 точки, а допуснаха едва 10. В последната част старозагорци също водеха до последните секунди, но явно емоциите в тях надделяха и допуснаха тя да завърши 16:18 в полза на Лукойл.

Интересно е, че Берое са абонат на Лукойл и в последните 15 мача между двата отбора във всички турнири, заралии имат само една победа.

Това пък е трети пореден загубен финал подред на Лукой, след като не успяха да се справят с Черно море, Рилецо, а днес и с Берое в последните издания на надпреварата.

В малкия финал пък Балкан стигна до успех с 78:62 точки над другото разочарование в турнира Академик Бултекс. Адашите на Лукойл скочиха да печелят дори златото в техния град - Пловдив, където се изиграха и последните мачове, но се провалиха с гръм и трясък.