20 000 души посрещнаха сръбските баскетболисти

Над 20 000 души посрещнаха на централния площад в Белград националния отбор на Сърбия по баскетбол, който се завърна от световното първенство в Испания със сребърен медал.

Водени от попадналия в идеалната петица на шампионата гард Милош Теодосич, сърбите поднесоха най-голямата изненада на първенството, като достигнаха до мача за титлата. Там обаче те загубиха от защитаващия титлата си тим на САЩ, спечелил със 129:92.

Макар и да не бяха сочени за фаворити, а очакванията към представянето на отбора да бяха занижени дори и в родината им, сърбите успяха да направят много силна втора част на шампионата, като в елиминациите последователно се справиха с Гърция, Бразилия и Франция.

Сръбските баскетболисти бяха приветствани като национални герои от събралото се множество в понеделник вечерта в Белград, но от ръководството на местната федерация запазиха спокойствие и побързаха да припомнят, че отборът ще трябва да затвърди показаното през следващото лято на европейското първенство, което служи като квалификация за Олимпиадата в Рио през 2016.