Турция би с една точка Австралия, Бразилия отнесе Аржентина на СП по баскетбол

снимка: БТА/AP

Отборите на Турция и Бразилия допълниха четвъртфиналите на Световното първенство по баскетбол в Испания.

В Барселона турците се нуждаеха от решителна тройка на Емир Прелджич 5 секунди преди края на срещата с Австралия, която да им донесе минималната победа с 65:64. "Кенгурата" водеха с 5 точки само минута преди края, но Прелджич взе нещата в свои ръце и с тройка намали изоставането на тима си на 62:64.

След това австралийците направиха 24 секунди в атака, което позволи на турците да организират едно последно нападение, завършило с нови 3 точки на крилото на Фенербахче.

За победителите, които в следващата фаза ще срещнат Литва, най-резултатни с по 16 точки бяха Прелджич и Синан Гюлер, докато за Австралия с 15 точки завърши центърът Арън Бейнс.

Бразилия пък разгроми Аржентина с 85:65 в голямото южноамериканско дерби в Мадрид. "Селесао" започна лошо мача и изоставаше с 13:21 след първите 10 минути, но след това бразилците взеха контрол над мача и спечелиха с разлика всеки един от оставащите три периода.

Особено силни играчите на Рубен Маняно бяха в началото на третата и четвъртата част, като започнаха и двете със серии от по 18:6.

Над всички за победителите бе Раул Нето, който вкара при 9 от 10-те си стрелби към противниковия кош и приключи с 21 точки. За Аржентина ветеранът Пабло Приджони наниза 18 точки, но 15 от тях дойдоха до почивката На четвъртфиналите Бразилия среща Сърбия.