Ердоган анулира паспорта на турска баскет звезда от НБА заради сравнение с Хитлер

снимка: ClutchPoints

Продължава безмилостното преследване на турския президент Ердоган срещу прочути спортисти, които не подкрепят политиката му.  Асът на Оклахома Сити Енес Кантер е бил задържан за часове на летището в Букурещ заради невалиден паспорт.

Звездата от НБА е бил освободен и отпътувал за Лондон, откъдето е продължил към Ню Йорк. Днес Енес ще даде пресконференция, за да даде отзвук на скандалния случай, в чиято основа стои негова критика към президента на южната ни съседка Реджеп Ердоган.

Кантер е категоричен, че паспортът му е бил анулиран заради позицията му, че "Ердоган е Хитлер на новото време".

Говорител на летищните власти в Букурещ разяснява случая с Кантер пред "Ню Йорк Поуст":  "Той нямаше валидни документи, които бяха анулирани от собствената му страна. Затова не можеше да влезе в Румъния.

Не е бил арестуван или заключван. Просто продължи пътя си към Лондон", коментираха румънските власти. Самият Кантер се закани да разкаже много неща днес.

Ердоган обяви за свой голям враг може би най-великия турски футболист за всички времена Хакан Шукур, припомня offnews. Бикът от Босфора живее в САЩ и не крие симпатиите си към духовния водач Гюлен. Негов последовател е и Енес.

Баскетболистът е роден в Цюрих. Баща му обаче се връща в Одрин, за да преподава в местния Тракийски университет.