40 години по-късно - Голдън Стейт Уориърс отново на финал в НБА (ВИДЕО)

снимка: БТА/AP

След 40 години чакане отборът на Голдън Стейт Уориърс отново се класира за финалите в НБА, след като тази нощ се наложи със 104:90 у дома над Хюстън в мач номер 5 от финалите в Западната конференция.

Домакините спечелиха серията с 4:1 успеха, а в спора за титлата ще срещнат шампиона в Източната конференция - Кливланд Кавалиърс.

За победата с най-много точки завърши Стеф Къри. Гардът реализира 26, а към тях прибави прибави 8 борби, 6 асистенции и 5 откраднати топки. Много силен мач за победителите направи и Харисън Барнс, който вкара рекордните в кариерата си в плейофен мач 24 точки. С 20 завърши Клей Томпсън, който обаче трябваше принудително да напусне терена през второто полувреме, след като получи удар в главата с коляно от крилото на Хюстън Тревър Ариза.

За гостите от Тексас най-добър беше центърът Дуайт Хауърд, който реализира 18 точки, взе 16 борби и направи 4 чадъра. В същото време обаче лидерът на отбора Джеймс Хардън направи изключително слаб двубой, в който завърши с 14 точки, но едва 2 коша от игра, нито един от зоната за три точки и рекордните за плейофен мач в НБА 13 грешки.

Класирането на Голдън Стейт осигури исторически момент за НБА, тъй като за пръв път треньорите и на двата отбора във финалите - Стив Кър (Голдън Стейт) и Дейвид Блат (Кливланд), са новобранци в професията. Финалната серия между Голдън Стейт и Кливланд започва следващия четвъртък, а домакин в първите два двубоя е отборът на Уориърс.