Звездата на Антъни Дейвис изгря, без Оклахома в плейофите (ВИДЕО)

галерия:

снимка: БТА/AP

Изненадата в НБА е факт и Ню Орлиънс Пеликанс ще играят в плейофите през тази година в едва третата година на Антъни Дейвис в лигата. Това стана възможно, след като воденият от Монти Уилямс тим удари със 108:103 Сан Антонио Спърс и се класира на 8-о място в Западната конференция. 

В същото време основният фаворит за последното място в елиминациите - Оклахома Сити Тъндър, спечели със 138:113 срещу Минесота Тимбъруулвс, а двата отбора завършиха с равни показатели - 45:37, но с по-добрите си показатели в директните двубои Пеликанс окупираха 8-о място.

4138666Ню Орлиънс излязоха като отбор на мисия и през първото полувреме изиграха отлични 24 минути, а на моменти водеха с 23 точки срещу шампиона в НБА. Норис Коул беше един от най-добрите на паркета, отбелязвайки 13 точки във втората част. Все пак 16-те точки до почивката на Тони Паркър задържаха "шпорите" на 17 точки разлика на почивката.

Борис Диао и Тим Дънкън поддържаха живи надеждите на Спърс за 2-ото място в Западната конференция, като разликата падна до 4 точки в края на мача. Антъни Дейвис обаче се отчете с три ключови коша в заключителните минути, както и два чадъра, единият от които 35 секунди преди края.

Победата беше подпечатана от линията за наказателни хвърляния, където при резултат 104:101 след тройка на Пати Милс Джру Холидей стреля точно и при двете си стрелби, правейки разликата непосилна в заключителните 9 секунди.

Над всички в мача беше Антъни Дейвис, който вкара 31 точки, овладя 13 борби и добави 3 блока, което го праща за пръв път в плейофите, откакто беше избран под №1 в драфта през 2012 година. Крилото има и най-голямата заслуга за победата над Спърс, които имаха 11 поредни победи преди този двубой и очакванията бяха, че воденият от Грег Попович тим ще запише 12-и пореден успех и ще заеме 2-ото място в конференцията. Сега обаче Спърс са 6-и и ще играят срещу Лос Анджелис Клипърс, които ще имат домакинско предимство.

4138667

Тайрик Еванс добави 19 точки и 11 асистенции, а с 10 и повече точки завършиха още Ерик Гордън (14), Норис Коул (13) и Джру Холидей (11). Единственият играч на Пеликанс, който не се разписа, беше Ажинса, който игра малко над 2 минути.

Тони Паркър вкара 23 точки за Спърс, а Борис Диао добави 20 точки, 5 борби и 5 асистенции, но това се оказа недостатъчно за победа в полза на шампионите.

В първия кръг на плейофите, където Пеликанс ще играят за пръв път от 2011, Ню Орлиънс ще срещнат Голдън Стейт Уориърс - най-добрият отбор в НБА през редовния сезон.