Коби го направи – Брайънт задмина Майкъл Джордан (ВИДЕО)

галерия:

снимка: БТА/AP

Суперзвездата на НБА и Лос Анджелис Лейкърс Коби Брайънт закова едно от най-забележителните постижения в славната си кариера, след като задмина легендарния Майкъл Джордан по отбелязани точки в Националната баскетболна асоциация.

Брайънт се нуждаеше точно от девет пункта в мача срещу Минесота Тимбъруулвс, спечелен от „езерняците“, за да задмине Въздушния и да се намести на трето място във вечната класация по този показател.

В крайна сметка Коби реализира общо 26 точки в мача и не само помогна на Лейкърс да спечелят със 100:94, но и закова сметката си на 32 310 точки в кариерата си, докато Негово въздушно превъзходителство Джордан има 32 292.

4128063

Трябва да се подчертае, че Брайънт не е подобрил рекорд в паметната неделя вечер в НБА, защото лидер по отбелязани точки в исторически план Абдул-Джабар има повече от 6000 точки в сравнение със звездата на Лейкърс. Коби обаче преследва Джордан около две десетилетия и постижението му със сигурност е повод за сериозни празненства в Лос Анджелис.

4128065През 2003-та година Майкъл Джордан се изкачи на трето място по отбелязани точки в НБА и оттогава вечната класация не е търпяла размествания. Естествено, Въздушния прекрати кариерата си и два пъти осъществява завръщане на игрището, като въпросните паузи му костваха възможност да застраши рекорда на Абдул-Джабар.

Също така Джордан четири години е играл колежански баскетбол, докато Брайънт прескочи това ниво и се включи директно при професионалистите – този факт, комбиниран с безспорната му класа, бе предпоставка, че Коби ще задмине Въздушния по отбелязани точки в даден момент от кариерата си.

36-годишният Брайънт едва ли ще може да се изкачи още по-напред във вечната класация по отбелязани точки, защото знаменитият Карл Малоун е на втора позиция с 36 928 – повече от 4 500 над бройката на Коби, а лидерът Абдул-Джабар е недостижим с 38 387.

В САЩ отбелязаха факта, че Брайънт задмина Джордан именно срещу Тимбъруулвс – тимът, срещу който изигра първия си мач в НБА през 1996-та година.