Андрю Уигинс е новият №1 в драфта на НБА

снимка: БТА/AP

Гимназиалната сензация Андрю Уигинс е новият №1 в драфта на НБА, след като Кливланд Кавалиърс в последния момент предпочетоха него пред тежкото крило Джабари Паркър.

През последната година Уигинс позагуби форма в системата на Канзас, като често изпадаше в летаргия, най-вече заради по-бавните атаки в колежанското първенство и силната игра под коша на Джоел Ембийд.

В крайна сметка обаче крилото получи вот на доверие от страна на "кавалерите" и беше избран под №1, след като беше спряган за тази позиция в последните 3 години. Кавалиърс пък избираха под №1 в драфта за втора поредна година, както и за трети път през последните 4 години.

Джабари Паркър, който впечатли с атакуващите си възможности за Дюк, беше избран от Милуоки Бъкс. №2 в драфта е спряган за наследник на Кармело Антъни, тъй като притежава много сходни характеристики със звездата, който е свободен агент през това лято.

Третото място в драфта отиде за Джоел Ембийд, който ще играе от новия сезон за Филаделфия 76. Центърът, който играе баскетбол от едва 4 години, счупи крак непосредствено преди драфта, в който се очакваше да бъде №1. Очакваше се той да отиде дори по-назад в подреждането, но "сиксър" заложиха на него и през следващия сезон ще го оставят да се възстанови от контузияат си възможно най-дълго.

Най-голямата изненада представляваше изборът на Аарън Гордън от страна на Орландо Меджик. Тежкото крило беше спряган за №10 през последните месеци, но впечатли с физическите си данни, което е и причината да бъде избран от "магьосниците".

№5 е австралийският гард Данте Екзъм, който не игра в колежанското първенство, но впечатли на Световното първенство за младежи преди година, а скаутите му вещаят бляскаво бъдеще. Той ще играе за Юта Джаз.

Бостън Селтикс засилиха спекулациите, че ще трансферират Рейжон Рондо, след като избраха Маркъс Смарт под №6, докато Лос Анджелис Лейкърс се сдобиха с тежкото крило Джулиъс Рандъл, който игра финал в NCAA със своя Кентъки.

Топ 10 на драфта в НБА

1. Андрю Уигинс (Кливланд Кавалиърс)

2. Джабари Паркър (Милуоки Бъкс)

3. Джоел Ембийд (Филаделфия 76)

4. Аарън Гордън (Орландо Меджик)

5. Данте Екзъм (Юта Джаз)

6. Маркъс Смарт (Бостън Селтикс)

7. Джулиъс Рандъл (Лос Анджелис Лейкърс)

8. Ник Стаускас (Сакраменто Кингс)

9. Ноа Вонели (Шарлът Бобкетс)

10. Елфрийд Пейтън (Филаделфия, отива в Орландо Меджик срещу правата на №12 Дарио Сарич)