Сан Антонио взе реванш от Маями и триумфира с титлата в НБА

галерия:

снимка: БТА/AP

Отборът на Сан Антонио е новият  шампион на НБА! "Шпoрите" си го върнаха тъпкано на Маями Хийт за загубата в миналогодишния финал, като охладиха страстите на "горещите" с 4:1 победи във финалната серия.

Сан Антонио се наложи със 104:87 като домакин в мач номер 5 и детронира шампиона от последните две години Маями. За “шпорите” това бе пета титла в историята им след тези през 1999, 2003, 2005 и 2007, като единствената и загуба на финал е именно от Хийт през миналата година (4:3).

През този сезон обаче сан Антонио не остави никакви съмнения в класата си, след като първо бе най-добър в редовния сезон, а след това и в плейофите, за да даде само една победа на Маями във финалната серия.

Избраният за MVP на финала Кауи Леонард бе най-полезен в мач номер 5, приключвайки с дабъл-дабъл от 22 точки и 10 борби. Останалите баскетболисти с двуцифрен точков актив за Сан Антонио бяха Ману Джинобили (19), Пати Милс (17), Тони Паркър (16) и Тим Дънкан (14).

За “горещите” над всички бе ЛеБрон Джеймс с 31 точки и 10 борби, но другите две големи звезди на Маями - Дуейн Уейд и Крис Бош разочароваха, завършвайки съответно с по 13 и 11 пункта.