България победи Израел в последния си мач от евроквалификациите

снимка: basketball.bg

Националният отбор на България спечели за първи път в европейските квалификации по баскетбол за мъже, след като възпитаниците на Георги Младенов се наложиха над Израел с 69:61 (16:19, 12:22, 17:11, 24:9) в шестия си мач от турнира.

Това обаче остави отбора на последното място в потока, докато Израел е убедителен лидер и не може да бъде настигнат.

Най-резултатен за българския отбор беше Александър Везенков, който добави към 20-те си точки и шест спечелени борби. Божидар Аврамов изпъкна с 14 пункта и 3/3 опита от зоната за три точки, като именно той поведе националния тим към изключително успешните 46.7 процента в стрелбата зад линията.

Израел пък стреля с 26.7 процента успеваемост от зоната за три точки, като именно този компонент от играта обърна срещата в късните й етапи.

България започна много силно и водеше с три точки до самия край на първата четвъртина, след като Александър Везенков направи много добри начални минути и до средата на частта вече беше вкарал три коша в зоната на Израел и една тройка, а всичко това беше подкрепено от цели три спечелени борби.

Божидар Аврамов също завърши четвъртината с девет точки, но слабата стрелба на останалите български национали доведе до загуба с три точки. Българите удържаха съперниците си в началото на втората четвъртина и дори изравниха резултата, но Израел съумя да запише серия от шест поредни точки и отново поведе категорично в резултата, а втората част завърши при 22:12.

Третата четвъртина беше далеч по-добра за българския състав, който започна ударно, а Александър Везенков отново се разигра и в началото отбеляза първия си кош от близо 13 минути игра в мача. Божидар Аврамов и Христо Захариев също бяха точни на няколко пъти, а първата асистенция в мача за Станимир Маринов към Везенков доближи българите на седем точки от Израел.

Чудесна забивка на Димитър Димитров сложи начало на българска серия в началото на последната четвъртина, но Израел отговори на натиска на родните национали с втората тройка в мача от също толкова опита на Йотам Халперин.

Това не притесни българите и те изравниха при 59:59 цели 4:25 минути преди края, след като Божидар Аврамов стреля точно от зоната за три точки и покачи актива си на 14 пункта.

Родните национали използваха импулса в играта си, като Захариев и Върбанов бяха точни от зоната на израелците, а Везенков вкара от тройката с 20-та си точка в двубоя.

Разликата стана пет точки само 2:22 минути преди края и за израелците щеше да бъде трудно да променят резултата. Положението на паркета не се промени в последните минути и обратът беше завършен, а България спечели шестия си мач от европейските квалификации по баскетбол за мъже.

Последният двубой е насрочен за по-късно днес, като той противопоставя отборите на Холандия и Черна гора.