Левски разпиля Лукойл и заслужи 5-ти финален мач

галерия:

снимка: Булфото

Баскетболният Левски зарадва около 2000 свои фенове в зала „Универсиада“ и успя да спре хегемона Лукойл Академик за 12-та поредна титла, като спечели четвъртия мач от финалната серия на първенството и вкара спора за златото в решителен пети дуел.

Възпитаниците на Константин Папазов доминираха изцяло на игрището пред собствена публика и бяха убийствени от „тройката“, като демонстрираха и великолепна защита, която блокира силните страни в нападението на „студентите“.

Крайният резултат 95:78 (27:23, 27:18, 30:20, 11:17) напълно отрази продукцията на двата състава, като още на полувремето домакините имаха комфортен аванс от 13 точки. Играчите на Лукойл бяха отчайващи в зоновата си защита и пропиляха идеалната възможност да затворят серията с трета победа и да узаконят рекордната си 12-та поредна титла.

Вместо това финалът и златните медали ще бъдат разпределени в решителен пети сблъсък, който отново ще се изиграе в „Арена Самоков“ във вторник (3 юни от 18 часа), където отборите вече си размениха по една победа. При евентуален успех Левски има историческия шанс да запише златен требъл в юбилейния сезон на клуба, тъй като „сините“ вече спечелиха Купата на България и Балканската лига. За последно подобно постижение постигна воденият от Георги Божков женски тим на ЦСКА – през 2006-та година „армейките“ станаха шампионки, носителки на купата на България и на Адриатическата лига.

Христо Захариев завърши като топ реализатор за Левски в срещата, след като завърши с 23 точки (2 успешни от 3 опита от тройката; 77% успеваемост в атака). Лайнъл Чалмърс бе безпощаден от тройката с 4 успешни от 5 опита и приключи мача с 22 точки (69% успеваемост от атака), като Брендън Хийт се отчете с 19 пункта (50% успеваемост от свободни хвърляния; 4 от 7 тройки; 5 борби).

Николай Върбанов също се събуди и най-накрая изигра силен мач във финалната серия, като наниза 11 точки. За Лукойл Академик блесна единствено Аландо Тъкър с 20 точки (2 тройки) и 6 борби.