Левски срази Лукойл и даде шампионска заявка

снимка: БТА

Левски победи шампиона Лукойл Академик (София) с 97:93 (28:19, 24:26, 14:27, 31:21) в Правец в дербито от предпоследния кръг на редовния сезон в Националната баскетболна лига.

Така "сините" запазиха шансове да се борят за второто място в редовния сезон. Освен това те спряха серията от 16 поредни успеха за шампионите, но загубата за тях е без значение, тъй като спечелиха първото място в редовния сезон.

Възпитаниците на Константин Папазов изиграха силно първо полувреме и на моменти преднината им достигаше 14 точки. В третата част шампионите изравниха 59:59 и след 30 минути водеха със 72:66, след като спечелиха частта с 27:14 точки.

Последните 10 минути бяха доста драматични. След размяна на водачеството преди финалните пет минути имаше равенство в резултата - 81:81. Последва серия от 9:0 за Левски за 90:81. 21 секунди преди сирената Марко Килингсуърт с два фаула намали пасива на домакините на 92:93, но последваха по два успешни наказателни удара на Брендън Хийт и Христо Захариев за Левски. За "студентите" пък Кристофът Дън пропусна два коша в заключителните секунди.

Брендън Хийт изигра страхотен двубой срещу бившия си отбор и реализира 35 точки и направи 8 асистенции за победителите. Джумейн Джоунс добави 22 точки и 12 борби.

За домакините не игра Димитрис Вергинис, който не е възстановен след вирусно заболяване. Чавдар Костов пък бе на терена само 4 минути. Марко Килингсуърт и Александър Янев завършиха с по 18 точки за шампионите, а Божидар Аврамов и Антони Уийдън добавиха по 16 точки.

"Тази победа е за самочувствие. Обективно бяхме по-добрият отбор през целия мач, независимо че на моменти бяхме в кризи. Ние имаме големи амбиции и ще се борим докрай", каза след двубоя старши треньорът на Левски Константин Папазов, цитиран от БТА.

"При нас няма мач без значение. Сигурно дотук сме изиграли много слаби мачове и това повлия. Има много работа", коментира пък наставникът на шампионите Сашо Везенков.