Словения ни унизи на баскет

снимка: България

Националният отбор на България бе разбит с 63:85 при гостуването си на Словения в предпоследната си среща от квалификациите за Евробаскет 2017. Нашите успяха да спечелят първата четвъртина и имаха преднина от пет точки. В оставащото време обаче домакините господстваха на терена и продължават да са едноличен лидур в групата ни без загубена среща.

Словенците вече са сигурни за Европейското догодина, дори да завършат втори в групата.

За "трикольорите" не играха Александър Везенков, Дийн Бост и Станимир Маринов, а своя дебют в него направиха Джейсън Уошбърн и Евгени Хаджирусев. Липсата на Дий Бост определено се отрази на организацията на играта и това е една от причините за ниската резултатност на отбора ни.

България изигра страхотна първа четвърт, стартирала с тройка на Павлин Иванов, а Уошбърн реализира две последователни атаки, докато за словенците в тези минути точен бе единствено Видмар след забивка за 7:2. До средата на частта българите стигнаха до девет точки аванс – 17:8, като в оставащото време отстъпиха инициативата на съперника, но въпреки това затворихме частта в наша полза - 21:16.

Първите точки през втория период отново бяха на сметката на българите след бърза атака на Чавдар Костов за 23:16, но след това домакините се активизираха и достигнаха до пълен обрат – 26:23. До почивката българите изоставаха с пет точки – 29:34.

Третата четвърт бе изцяло под диктовката на Словения, а лидерът им Драгич бе неудържим под българския кош. България записа първи точки след близо четири минути игра чрез Великов, но катастрофалното представяне на нашите продължи, като до края на частта отбелязахме още само четири точки и то от наказателни удари, а разликата скочи до 34 точки в полза на Словения - 35:69.

В заключителната част словенците намалиха оборотите, което позволи на "лъвовете" да спечелят с 12 точки разлика - 16:28. Това обаче не бе достатъчно за наваксване на пасива и в крайна сметка загубихме срещата.