Световното по полумаратон в Каварна на живо в 162 страни

Телевизии от 162 страни са закупили до момента права да излъчват Световното първество по полумаратон в Каварна на 6 октомври 2012 година, информира БТА.

 

Това стана ясно днес по време на работната среща на организационния комитет на първия шампионат на планетата за мъже и жени, на който България ще бъде домакин.

 

На срещата присъстваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, под чиито патронаж ще се проведе световното първенство в Каварна, президентът на Българска федерация лека атлетика (БФЛА) Добромир Карамаринов и кмета на община Каварна Цонко Цонев.

 

Шампионатът на планетата по полумаратон е едно от петте събития, с които Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) ще отбележи догодина своята 100-годишнина.

 

На срещата стана ясно, че незавизимо от огромния телевизионен интерес към първенството, породен от факта, че в него ще участва елита на световния маратон, нито една българска телевизия не е изразила интерес да предава пряко от Каварна.

 

На по-късен етап в срещата на оргкома се включи и министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков. Бяха дискутирани текущи въпроси по организацията на първенството и неговото финансиране.

 

През март 2012 година организационният комитет на шампионата в Каварна ще направи отчет за свършената до момента работа пред Съвета на ИААФ.

 

Срещата ще се проведе в Истнабул, непосредствено след края на световното първенство по лека атлетика в зала.