МОК има нов президент

снимка: БТА/AP

Германецът Томас Бах беше избран за 9-ия в историята председател на Международния олимпийски комитет (МОК).

 

59-годишният адвокат събра най-много гласове от проведеното днес гласуване и ще наследи досегашния президент Жак Рох, който сдава поста след 12-годишен престой начело на МОК.

 

Очакванията Бах да бъде победител в гласуването се оправдаха, като иначе той имаше четирима конкуренти, с които се справи във втория кръг на даването на вот в аржентинската столица Буенос Айрес.

 

Бах е олимпийски шампион по фехтовка с националния отбор на Западна Германия на Игрите в Монреал през 1976-та година.

 

Томас Бах бе избран с абсолютно мнозинство на втория тур срещу петима кандидати Денис Освалд /Швейцария/, Ричард Карион /Пуерто Рито/, Нг Сер Мианг /Сингапур/ и Сергей Бубка /Украйна/.

 

Още на първия кръг на изборите президентът на международната федерация по бокс /АИБА/ Чънг-Куо У /Тайван/ бе елиминиран.

 

Sporta.bg посочва, че Бах ще изкара 8-годишен мандат начело на МОК, след което може да се кандидатира за втори път и при евентуален успех на изборите, ще остане още 4 години на най-високия пост в централата.

 

„Знам огромната отговорност на президента на МОК. Това ме прави смирен. Искам да ръководя комитета според мотото си: „обединение в различието", заяви Бах на 125-та сесия на МОК в Буенос Айрес.

 

Новият президент заяви, че първият му приоритет ще бъде безметежното провеждане на Зимните Олимпийски игри в Сочи през 2014-та година.

 

Вече бившият лидер на МОК Жак Рох коментира доводите борбата да бъде оставена в олимпийското семейство преди да сдаде поста си на 59-годишния германец.

 

"Поздравявам Международната федерация по борба (ФИЛА) за направеното до момента. През последните няколко месеца ФИЛА предприе редица мерки за модернизиране и усъвършенстване на спорта.

 

Нарасна ролята на спортистите във вземането на решения, приети бяха нови правила, които правят борбата по-интересна и по-разбираема.

 

Увеличи се броят на категориите при жените. Ние сме доволни от тези реформи и сме щастливи да видим борбата на олимпийските игри през 2020 и 2024 година", каза Рох.