Тайсън Гей пропуска Световното първенство по лека атлетика в Даегу

галерия:

Най-бързият американски спринтьор Тайсън Гей ще пропусне предстоящото Световно първенство по лека атлетика в Даегу (Южна Корея) заради болки в бедрото на десния му крак.

 

Спринтьорът спря участието си на 100 и 200 метра в първенството на САЩ, което е квалификация за шампионата на планетата през лятото. Това означава, че Гей ще получи шанс да се състезава само в щафетата на 4 по 100 метра на Световното и то само ако физическото му състояние се подобри в скоро време.

 

Американският рекордьор записа чудесно постижение от 9.79 секунди на 100 метра през май, но отново ще пропусне да се изправи срещу основния си конкурент за короната в спринта Юсейн Болт на Световното.

 

"Целият ми крак е в превръзки, не мога да продължа да се състезавам по този начин", заяви Гей след оттеглянето си. "Реших да заложа на сигурно и да се погрижа за здравето си. Изключително болезнено е да се състезаваш с подобна болка в бедрото. Бягането е моя страст в живота, пожелавам си да се справя бързо с травмите и да се върна на пистата възможно най-скоро".

 

В отсъствието на Гей финала на 100 метра в САЩ спечели бронзовият медалист от олимпийските игри в Пекин'2008 Уолтър Дикс с време 9.94 секунди. Джъстин Гатлин остана втори с 9.95 секунди, а трети е Майкъл Роджърс с 9.99 секунди.

 

Първите трима в спринта ще представят САЩ на световното първенство по лека атлетика в Даегу през август. Джъстън Гатлин ще се завърне в тима на янките след четиригодишно наказание заради употреба на допинг.