Георги Иванов за Sporta.bg: Похарчих луди пари за зимна подготовка, в България съм сам

галерия:

снимка: БТА

Българският олимпиец Георги Иванов е единак в родния сектор за тласкане на гюле, но през 2013-та година на няколко пъти заслужи похвали с постиженията си - 7-ма титла от Държавното първенство и медал от Европейската купа по зимни хвърляния, въпреки тежката си зимна подготовка.


„Даже вече не ми прави впечатление това състезание. Откакто се помня в България се състезавам единствено с рулетката", заяви Иванов за Sporta.bg


"Тласках на открито до началото на декември. Декември месец бях на лагер в Сливен на собствени разноски, похарчих луди пари, за да мога да направя някаква нормална подготовка.


Също така почти два месеца тренирах сам, без треньор", обяснява Георги за перипетиите си през тежката зима.


Въпреки това резултатите му са много добри - той тласна страхотните 20.59 метра на турнира „Академик" и през февруари беше лидер в европейската ранглиста.


Sporta.bg потърси за интервю Иванов, за да разкаже той освен за трудностите си през зимния сезон и за неосъществените си цели на Европейското първенство в зала в Гьотеборг.


„Голямото очакване да вляза във финала си изигра лоша шега с мен", споделя Георги, след което изказва признателността си към работата на личния му треньор Борис Воденичаров.


Ето как Геоги Иванов отговори на всички въпроси на Sporta.bg:

 

 

Какво е мнението ти за провелото се Държавно първенство в Добрич, как бяха условията и изобщо полезно ли беше лично за теб?

 

Държавното първенство се проведе по горе-долу добър начин, можеше да се изисква още. Но и това ниво, според мен, беше добре.

 

От кое си по-доволен - че стана лидер в европейската ранглиста или от седмата титла на България?

 

Това, че съм лидер в еворпейската ранглиста, не е голяма гордост. Всичко се решава на Европейското в зала.

 

А що се отнася до 7-ата ми титла в зала, даже вече не ми прави впечатление това състезание. Откакто се помня в България се състезавам единствено с рулетката.

 

Как определяш конкуренцията у нас в твоята дисциплина - изглеждаше, че си далеч пред съперниците си?

 

Както споменах, от доста години се състезавам с рулетката, а не с някой състезател.

 

На времето, когато Галин Костадинов се състезаваше, беше добре, защото имаше интрига.

 

Аз съм по-малък от него и ако той не беше се разболял, можехме да се състезаваме качествено поне двамата с него. За съжаление, той се разболя и не може да се състезава вече на това ниво.

 

Спомена миналата година, че ще ти е много трудно да намериш подходящи условия за подготовка през зимата. Как протекоха последните месеци на 2012-та и първите на 2013-та в това отношение?

 

Наистина, през последните 3 месеца от 2012-та и началото на 2013-та година ми беше много трудно да проведа нормална подготовка. Тласках на открито до началото на декември.

 

Декември месец бях на лагер в Сливен на собствени разноски, похарчих луди пари, за да мога да направя някаква нормална подготовка, също така почти два месеца тренирах сам, без треньор, защото треньорът ми нямаше възможност да дойде с мен на лагера в Сливен, а после и в Плевен, където бях до 14-ти януари.

 

В Добрич се подготвях качествено, благодарение на Галин Костадинов, който ми помага за тласкащите тренировки.

 

Изобщо зимната ми подготовка мина в много лоши условия - без личния ми треньор, защото той няма възможност да е с мен навсякъде и без никакви средства.

 

При положение, че постави ново върхово лично постижение, означава ли това, че се намираш в топ форма или си поставил за цел да се представиш най-добре в определен турнир?

 

Не мога да кажа, че съм в топ форма, а че съм на едно средно ниво.

 

Подготвяш се с нов треньор, доволен ли си от него и отразява ли ти се положително влиянието му?

 

Изключително съм доволен от новия си треньор Борис Воденичаров. Ако не беше той, зимната ми подготовка нямаше как да се проведе.

 

Той вложи изключително много за няколко месеца в мен и се радвам, че направих тези резултати, за да му се отблагодаря по някакъв начин.

 

През 2013-та има Европейско първенство в зала и Световно първенство - ти искаше да участваш и на двете, ще стане ли?

 

Световното първенство е много далеч, има доста време и се надявам, че лятната подготовка ще мине по-добре от зимната.

 

Ще участваш на Балканиадата в Турция, на какво ниво е организацията на турнира и на спортистите там спрямо българските условия и конкуренция?

 

Тази Балканиада ще е може би най-силната от последните няколко, на които съм участвал. Днес си видях конкурентите и си дадох сметка, че гюлето ще бъде една от най-силните дисциплини. Може би до 5-то място ще има резултати над 20 метра, изключително силно състезание ще се получи.

 

Изпълни ли целта си от Балканиадата - взе виза за Световното в Москва?

 

За съжаление, като цяло не можах да реализирам зимния сезон така, както го бяхме предвидили с треньора ми Борис Воденичаров.

 

Не успя да минеш квалификациите в Гьотеборг, в които имаше само 3 опита над 20 метра. С какво си го обясняваш?

 

На Европейското първенство бях в много добра форма, мисля, че голямото очакване да вляза във финала си изигра лоша шега с мен. Чувствах се прекрасно, но не можах да се реализирам.

 

Последва великолепно представяне и исторически медал от Европейската купа по зимни хвърляния. Какво значение отдаваш на това отличие и къде го слагаш на фона на всички постижения в кариерата си?

 

За мен това постижение е незначително, понеже за него не получавам абсолютно нищо... Участвах на това състезание единствено, за да поправя грешката от Европейското в Гьотеборг.

 

 

Сам каза, че зимната ти подготовка не е минала по най-добрия начин, имаш ли повече яснота около това къде и как ще протече лятната?

 

Да, зимната подготовка не протече по най-добрия вариант. Страшно съм благодарен на Галин Костадинов, че ми помагаше в Добрич, научих доста от него.

 

Лятото, мисля, че по-голямата част от подготовката ми ще мине в София, защото има добра база специално за тласкане на гюле. Не ми е нужно прекалено много - един сектор, зала за силова подготовка и 50 метра писта с 10 препятствия.

 

Даниел Любомиров, Sporta.bg