Феноменът Писториус стигна полуфинал в Лондон

снимка: БТА

Южноафриканският лекоатлет с ампутирани крака Оскар Писториус постигна поредно гръмко постижение на 400 метра гладко бягане, и то на Олимпиадата в Лондон.

 

След като дълго време се водеха дискусии дали протезите на краката не му дават предимство пред обикновените атлети, той най-накрая получи правото да се състезава на Летни олимпийски игри. Той беше готов да тича и на Олимпиадата в Пекин, но тогава това право му беше отказано именно защото „има предимство пред останалите".

 

Сега обаче той беше допуснат и той се възползва по страхотен начин от този шанс. След като миналата година в Дегу стигна до полуфинал на 400 метра гладко бягане, сега той повтори това постижение в Лондон.

 

Писториус, който е рекордьор при параолимпийците на 100, 200 и 400 метра, финишира на второ място в серия №1 и се класира по място за полуфиналите в дисциплината. Освен това той записа и най-доброто си време за сезона - 45.44 секунди.

 

Още по-забележително е, че той стартира бавно, но на финалната права се изстреля до второто място, а последни метри намали значително темпото си, за да съхрани сили за следващата фаза.

 

Неговата серия беше спечелена от Лужелин Сантос от Доминиканската Република с 45.04 секунди, докато по право се класира и третият в серията - руснакът Максим Дилдин.