Хилари Клинтън призова за минута мълчание на откриването на Олимпиадата

снимка: БТА

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън призова Международния олимпийски комитет да почете с минута мълчание паметта на 11-те израелски атлети и треньори, убити от палестински терористи по време на олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г., на утрешната церемония по откриването на лондонската Олимпиада, съобщи Асошиейтед прес.

 

Този призив се съдържал писмо, изпратено във вторник от Клинтън до председателя на МОК Жак Рох, съобщи вчера високопоставен представител на Държавния департамент.

 

Според дипломатически източник, запознат със съдържанието на писмото, Клинтън призовавала МОК да преразгледа решението си да не отбелязва с минута мълчание 40-та годишнина от мюнхенската трагедия по време на церемонията в Лондон.

 

Двата източника пожелали да запазят анонимност, защото не били оторизирани да разкриват съдържанието на частна кореспонденция, отбелязва агенцията.

 

Неотдавна с подобно предложение към шефа на МОК се обърнаха и други чуждестранни политици, включително германският външен министър Гидо Вестервеле, припомня ИТАР-ТАСС.

 

При все това Жак Рох даде да се разбере, че церемонията по откриването на Игрите не е най-подходящата сцена за подобни действия. Вместо това в понеделник той почете паметта на загиналите преди 40 години израелски спортисти на церемония по откриването на лондонското Олимпийско село.